Home

Achtergrond 215 x bekeken 2 reacties

Dieren Tsjernobyl erger geraakt

Radioactieve straling heeft dieren die in de buurt leefden van de plaats waar de Tsjernobyl-kernramp plaatsvond, veel erger geraakt dan eerder werd aangenomen.

Dat blijkt uit resultaten van een vandaag gepubliceerd onderzoek van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek in Frankrijk.

De studie toont aan dat het aantal vlinders, spinnen, sprinkhanen en andere ongewervelde dieren beduidend lager is in besmette gebieden. Onderzoekers ontdekten dat er in sommige gebieden bijna helemaal geen dieren waren. Ook constateerden wetenschappers dat de dieren vaker misvormd waren, ze waren bijvoorbeeld vaker verkleurd of hadden vaker onvolgroeide ledematen.

De resultaten spreken eerder onderzoek tegen dat zou aantonen dat de dierenpopulaties juist weer toenamen of dat het gebied weer in orde zou zijn. De onderzoekers inspecteerden een gebied met een straal van 30 kilometer rondom de kernreactor. Oekraïne vormde het gebied om tot een natuurreservaat met wolven, bizons en beren.

De ramp met de kerncentrale Tsjernobyl in Oekraïne vond plaats in 1986. Volgens Wereldgezondheidsorganisatie zijn 9000 mensen omgekomen door de ramp. Milieuorganisatie Greenpeace voorspelt echter een uiteindelijk dodenaantal van 93.000 personen.

Administrator

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.