Home

Achtergrond 162 x bekeken

'Crisis maakt tijd rijp voor windenergie'

"De crisis heeft de tijd rijp gemaakt voor een forse investering voor wind op zee'', zei een blije minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken vandaag over het pakket maatregelen van het kabinet.

Voor een periode van 15 jaar is 2,4 miljard extra beschikbaar gekomen voor windmolens op zee. Nu staat er op de Noordzee voor zo'n 200 megawatt aan windenergie opgesteld, het kabinet had eerder al besloten dat dit in deze regeerperiode op 450 megawatt gebracht zou worden. Maar door het crisispakket is dat in één keer meer dan verdubbeld met nog eens 500 megawatt extra in twee jaar. "Investeren in windenergie op zee levert daardoor op korte termijn werk op aan onder meer staalfabrikanten, turbinefabrikanten, offshorebedrijven en havenbedrijven'', aldus Van der Hoeven.

De minister van Economische Zaken is ook tevreden over maatregelen waardoor bedrijven meer geld in kas kunnen houden. Het gaat daarbij om het minder vaak afdragen van btw. Ook komt er een zogeheten carry back voor dit jaar. Dit houdt in dat het kabinet 300 miljoen euro overheeft voor een maatregel om voor de belasting verlies van dit jaar te verrekenen met eerdere winst.

Van der Hoeven wil ook voorkomen dat bedrijven bezuinigen op ontwikkeling van nieuwe producten. De subsidie op de loonkosten voor mensen die aan onderzoek en ontwikkeling doen gaat zowel dit jaar als volgend jaar met 150 miljoen omhoog. Bovendien krijgen bedrijven de mogelijkheid om de zogeheten kenniswerkers in deeltijd te stallen bij de overheid. Universiteiten en onderzoeksinstituten nemen hen dan parttime in dienst. Voor deze tijdelijke maatregel is voor dit jaar 60 miljoen en voor volgend jaar 120 miljoen uitgetrokken. "Brainport Eindhoven'', een broeinest van hightechondernemingen, krijgt dit jaar en volgend jaar 50 miljoen extra. De maatregel om oude bestelauto's te vervangen door nieuwe kost dit jaar 35 miljoen en volgend jaar 30 miljoen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.