Home

Achtergrond 177 x bekeken

'Crisis goede aanleiding voor herijken coöperaties'

De huidige economische crisis vormt een goede aanleiding voor coöperaties om te bezien of ze nog functioneren zoals ze bedoeld zijn.

Dat hield landbouwminister Gerda Verburg de Kamer vanochtend voor tijdens een debat. De economische crisis en de gevolgen daarvan voor de landbouw kwam ruimschoots aan bod tijdens dat debat. Vrijwel alle fracties spraken hun zorgen uit, en vonden dat de overheid de sector in deze zware tijden ook waar mogelijk moet bijstaan.

Verburg zei dat ze haar ambities ten aanzien van investeren in duurzaamheid niet wenst bij te stellen. Het kabinet kijkt ook naar mogelijkheden om de regeling voor exportkredietverzekeringen te verruimen. Op verzoek van de Kamer kijkt Verburg of de EU-bedrijfstoeslagen eerder kunnen worden uitbetaald. Dat hangt af van de Brusselse voorwaarden en de mogelijkheden bij Dienst Regelingen dit uit te voeren.

Daarnaast moeten agrarische producenten vooral uitgaan van eigen kracht, aldus de minister. Ze onderstreepte daarbij het belang van samenwerking, met name in coöperatieverband. Ze noemde in dit verband in het bijzonder de zuivelsector.

"De kracht van de coöperaties moet zich blijven doorvertalen naar de producent. Coöperaties moeten kijken naar hun doorbloeding, hun vitaliteit: werkt die nog?" De minister antwoordde desgevraagd overigens geen signalen te hebben dat hier wat schort. "Wat mij betreft zijn de coöperaties hartstikke vitaal. Maar wordt dat ook door een ieder zo beleefd?" Het stellen van deze vragen schaarde de minister onder de noemer 'regulier onderhoud'.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.