Home

Achtergrond 418 x bekeken

Cosun voelt economische malaise

Cosun heeft vorig jaar een bedrijfsresultaat geboekt van 86 miljoen euro.

Dat is 14 procent minder dan de 100 miljoen euro die de coöperatie in 2007 heeft overgehouden. De omzet daalde vorig jaar met 1,4 procent naar 1.689 miljoen euro.

Het nettoresultaat is met 27 procent gezakt van 56 miljoen euro in 2007 naar 41 miljoen euro vorig jaar. Jos van Campen, voorzitter van de raad van beheer, schrijft de daling voor een groot deel toe aan de economische malaise. "Vooral de businessgroepen met afzet in de hogere marktsegmenten ondervonden in de loop van 2008 de gevolgen van een achterblijvende vraag ten opzichte van 2007. Bovendien was 2007 een erg goed jaar voor Cosun. We voorzagen al dat we zo’n resultaat niet zouden herhalen in 2008."

In 2007 betaalde de coöperatie een uitkering op aandelen van 6 euro per ton quotumbieten. Dit wordt gefinancierd uit de niet-suikeractiviteiten van Cosun (Aviko, Sensus, Nedalco, Unifine en SVZ. De uitkering over 2008 is vastgesteld op 25 cent per ton quotumbieten. De daling komt vooral doordat SVZ (groente- en fruitingrediënten) veel verlies heeft geleden.

Cosun heeft het dochterbedrijf Unifine Sauces & Spices verkocht. De omzetdaling die dit vorig jaar met zich meebracht is voor een deel gecompenseerd door omzetstijgingen bij andere dochterbedrijven.

Directievoorzitter Robert Smith vindt het lastig een voorspelling te doen voor dit jaar. "De economische recessie blijft nog even voort duren", zei Smith vandaag in Breda bij de presentatie van de jaarcijfers. "Vooral SVZ en Unifine merken dat. Suiker Unie heeft daar veel minder last van. We proberen de gevolgen te beperken door onder andere kosten te reduceren en de investeringen te beperken. De afschrijvingen zullen dit jaar, net als in 2008, hoger uitvallen dan de investeringen. Dat is jarenlang niet voorgekomen."

Of registreer je om te kunnen reageren.