Home

Achtergrond 319 x bekeken

Commissie wil GMO-geld terug van Nederland

De Europese Commissie vordert gelden uit de Gemeenschappelijke Marktordening (GMO) groente en fruit terug van Nederland.

De commissie heeft bij controle van bestedingen van deze gelden over 2005 tot en met 2007 onjuistheden aangetroffen.

Uit een passage in het PT jaarverslag blijkt dat de Europese Commissie de terugvordering van een onbekend bedrag heeft aangekondigd. De regeling is op een onderdeel verkeerd toegepast, maar ook wordt melding gemaakt van onjuiste gedragingen van een telersvereniging. De Europese Commissie deed hiervoor boekenonderzoek bij het Productschap Tuinbouw en telersverenigingen.

Het PT wil niet zeggen om welke telersvereniging het gaat. Ook stelt het PT geen uitspraken te doen over de hoogte van de terugvordering. "Er is nu alleen een aankondiging gedaan. We doen daarover geen uitlatingen", zegt een woordvoerder.

Een woordvoerder van de Europese Commissie kent de Nederlandse zaak niet. Bij een besluit van de Europese Commissie vorige week over terugvordering van GMO-gelden wordt Nederland niet genoemd. Wel weet hij dat procedures hierover langdurig zijn. "Als er onregelmatigheden zijn gevonden, is de volgende stap dat Nederlandse autoriteiten om verantwoording worden gevraagd. Dan pas neemt de Europese Commissie een besluit. Zo’n proces kan maanden duren."

Sanctiebeleid

Recent heeft het Productschap Tuinbouw een sanctiebeleid ingevoerd voor GMO. Een relatie tussen de vondst van de commissie en het sanctiebeleid is er niet, stelt de PT-woordvoerder. Het bestaande beleid maakt al melding van een boete van 100 procent over het foutief aangevraagde bedrag wanneer meer dan 3 procent teveel subsidie wordt aangevraagd.

De erkende telersverenigingen verdeelden in 2007 onderling ruim 67 miljoen euro aan GMO-subsidies. Dat is ruim 4 miljoen euro minder dan in 2006. Wel waren er in 2007 voor het eerst twintig partijen die subsidie kregen om de afzetstructuur te verbeteren. Zo deelden Batavia en Westveg voor het eerst mee uit de GMO-ruif.

Of registreer je om te kunnen reageren.