Home

Achtergrond 207 x bekeken

CPB: Loonmatiging niet forceren

Directeur Coen Teulings van het Centraal Planbureau (CPB) waarschuwt voor "al te geforceerde pogingen'' om te komen tot loonmatiging.

Hij gaat ervan uit dat de lonen in nieuw af te sluiten cao's met 1 procent stijgen en dat de koopkracht voor de werknemers gemiddeld met zo'n 2,5 procent omhoog gaat in dit jaar en volgend jaar met 0,25 procent.

In de prognose van het CPB gaat het zogeheten arbeidsinkomstenquotum (aiq) volgend jaar omlaag en de keerzijde daarvan is een betere winstgevendheid voor de bedrijven. De aiq komt volgend jaar op zo'n 81 procent en dat is totaal onvergelijkbaar met de situatie in het begin van de jaren tachting, toen die nog boven de 90 procent lag. De problemen van nu vragen in de visie van het CPB niet om de oplossing van toen. Ook de concurrentiepositie van Nederland bij de export vraagt volgens Teulings niet om een extra loonmatiging. Wel wees hij erop dat "prijsonderbieding'' kan leiden tot deflatie, hetgeen een rem zet op de economie.

Teulings hield dinsdag geen pleidooi voor een forse investeringsimpuls, waarover de coalitie nu onderhandelt om de economie een stimulans te geven. Hij zei dat het tekort van de overheidd volgend jaar met miljarden zal oplopen naar 5,6 procent en noemde dat "een vorm van stimuleren''. Volgens hem doet Nederland daardoor in feite niet minder dan landen als Frankrijk en Groot-Brittannië, die al met stimuleringsmaatregelen zijn gekomen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.