Home

Achtergrond 185 x bekeken

CDA wil weer zwemmen in Nieuwe Maas

In de jaren twintig van de vorige eeuw konden Rotterdammers nog gewoon zwemmen in de Nieuwe Maas, althans in drijvende baden in de rivier.

Sinds 2003 is het plaatselijke stadstrand razend populair, als ten minste het weer meewerkte, maar is zwemmen in de rivier strikt verboden. Als het aan het CDA ligt, komt daar verandering in.

Tweede Kamerlid Ad Koppejan pleit in eerste instantie voor onderzoek naar de kansen voor drijvende bad- en zweminrichtingen in rivieren, in combinatie met stadstranden. Hij zal daar woensdag bij milieuminister Jacqueline Cramer op aandringen in een debat over een wijziging van de wet inzake zwemwateren.

"De rivieren zijn steeds schoner geworden en worden nog schoner door de Europese Kaderrichtlijn Water. Daar investeren we veel in. De zalm is daardoor weer terug. De burger moet daar ook profijt van hebben.''

Verder zoeken nu al veel mensen in bijvoorbeeld ook Amsterdam, Blerick en Venlo verkoeling aan het IJ en de Maas. De klimaatverandering is een extra argument in Koppejans ogen. ,,Steden worden hitte-eilanden, blijkt uit TNO-onderzoek, met grote effecten op gezondheid en arbeidsproductiviteit.''

De CDA'er wil dat Cramer haar terughoudendheid laat varen. Zij vindt het gezien de functie van de grote rivieren voor de scheepvaart niet veilig om zwemmen daar toe te staan. Ook de bacteriologische kwaliteit zou nog steeds niet overal voldoende zijn, betoogde zij eerder.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.