Home

Achtergrond 200 x bekeken 2 reacties

Britten gaan dassen vaccineren tegen runder-tbc

Het Britse plattelandsministerie Defra gaat dassen vaccineren tegen runder-tbc.

Vanaf volgend jaar begint een vijf jaar durende entcampagne in zes proefgebieden van elk 100 vierkante kilometer.

Dassen worden, zeker door veehouders, al jaren gezien als belangrijkste bron voor de verspreiding van runder-tbc in grote delen van Groot-Brittannië.

Minister Hilary Benn van plattelandszaken: "Het ontwikkelen van een werkend vaccin tegen runder-tbc is maar de helft van het probleem. De andere helft is het doeltreffend toepassen. Dit project vormt een werkelijke bijdrage aan het bestrijden van deze verschrikkelijke ziekte."

Defra gaat dit jaar boeren en anderen ronselen en hen de benodigde trainingen geven. In de zomer van 2010 moet de vaccinatie dan op gang komen. De benodigde middelen komen uit een vorig jaar al beschikbaar gesteld krediet van 22 miljoen euro voor het bestrijden van en ontwikkelen van een vaccin tegen runder-tbc.

Vorig jaar zijn bijna 40.000 Britse runderen geslacht omdat ze met tbc besmet bleken. Het aantal veebedrijven dat wegens besmettingen met beperkingen te kampen heeft ligt ruim boven de 3.000 en neemt nog steeds verder toe.

De National Farmers Union stelt dat al heel lang op een vaccin wordt gewacht en is daarom blij met de geboekte vooruitgang. "We moeten echter nog veel horden nemen wat betreft praktische toepassing, kosten, vertrouwen en regelgeving." De NFU benadrukt echter dat vaccinatie op zich niet voldoende is om de epidemie onder controle te krijgen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    wim

    Ga stoppen met de biefstuk en de varkenslapjes! Schakel over op een vleesloze maaltijd. Vlees is dan misschien wel lekker maar het veroorzaakt veel dierenleed, enorm veel onnodige milieubelasting en het is vreselijk onvoordelig uit het oogpunt van voedseleconomie. Geef dan die veeboeren als compensatie een mooi bosgebied om te verzorgen en te beheren, hebben die dassen ook nog wat!

  • no-profile-image

    k

    Of gewoon gezond vlees blijven eten van dieren die notabene zelfs buiten lopen en van de natuur kunnen genieten en de populatie dassen terug brengen tot een acceptabel niveau.

Of registreer je om te kunnen reageren.