Home

Achtergrond 193 x bekeken

Borssele moet van overheid blijven

Minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) wil ”alle wettelijke middelen” inzetten om te bereiken dat de kerncentrale Borssele in publieke handen blijft.

Ze kreeg daarvoor woensdag brede steun in de Tweede Kamer. Alleen VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra was hier kritisch over.
Als het ook geldt voor nieuwe kerncentrales zullen er geen investeerders voor te vinden zijn, zei Zijlstra. Het CDA heeft weliswaar in het regeerakkoord afgesproken dat er in deze regeerperiode geen kerncentrales bijkomen, maar laat die mogelijkheid open voor de toekomst.
Door de overname van energiebedrijf Essent door RWE zou het Duitse energieconcern deels eigenaar worden van de kerncentrale. In de statuten van de kerncentrale is echter vastgelegd, dat die in publieke handen moet blijven. Het energiebedrijf Delta, dat samen met Essent de aandelen in Borssele bezit, wil de statuten op dit punt niet wijzigen. Essent wil dat wel. Van der Hoeven kiest in dit geschil de zijde van Delta.
De CDA-bewindsvrouw zei niet te willen dat deze bepaling in de statuten door een ”trucje” wordt ontweken. Zij is tegen een ”constructie”, waarbij onderscheid wordt gemaakt tussen juridisch en economisch eigendom van de aandelen, waardoor toch een private onderneming zeggenschap zou krijgen over de kerncentrale.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.