Home

Achtergrond 183 x bekeken 1 reactie

Boeren moeten EU-functionarissen herscholen

De Europese Unie stuurt haar landbouwfunctionarissen naar het platteland om zo hun eigen kennis bij te laten spijkeren.

EU-commissaris Mariann Fischer-Boel (Landbouw) presenteert dat plan woensdag. De 'boerderijstages' moeten helpen het EU-landbouwbeleid te vereenvoudigen en de bureaucratische kosten te verminderen.

Vanaf 2010 begint het trainingsprogramma voor de ambtenaren, inclusief een verblijf op de boerderij. Zo moeten ze een beter beeld krijgen van de praktische zaken en de uitdagingen binnen de landbouwsector. "De boeren en bureaucraten moeten dezelfde taal spreken'', zei een woordvoerder van de Commissie.

Europese boeren hebben nu veel kritiek op het complexe landbouwbeleid. Er zou te veel regelgeving en papieren rompslomp zijn om de juiste subsidie te kunnen ontvangen. Brussel zegt in 2012 de administratieve kosten van het landbouwbeleid met 25 procent te willen verminderen.

De landbouwbonden reageren verdeeld op de nieuwe aanpak. De federatie van Europese landbouworganisaties vindt het een oprechte poging om het imago van de Commissie te verbeteren. Maar de coördinatiegroep van Europese boeren vindt dat de EU hiermee een uitweg zoekt om "de subsidies te beteugelen''.

Administrator

Eén reactie

  • no-profile-image

    down under

    Dit zou niet alleen voor de Europese landbouwfunctionarissen moeten gelden maar ook voor "onze" Nederlandse ambtenaren van LNV, EZ, BZ, Justitie en Finacieën moeten gelden. Al het geld wat we aan extra dierenwelzijn en milieu investeren gaat direct op aan certificering en de controle daarop en zo blijft er per saldo niets over voor de boeren!

Of registreer je om te kunnen reageren.