Home

Achtergrond 445 x bekeken 1 reactie

'Bodem van groot belang voor vastleggen koolstof'

De bodem speelt een grote rol bij het verminderen van de gevolgen van klimaatverandering, doordat er koolstof in wordt vastgelegd.

Met name het beschermen van de Europese veengronden is van belang. Dat stellen Europese wetenschappers in een studie in opdracht van de Europese Commissie. Het Wageningse Alterra was hoofduitvoerder van het onderzoek.

In de Europese bodem bevat naar schatting 73 tot 79 miljard ton koolstof. Bijna de helft daarvan ligt vast in de veengronden van met name Zweden, Finland, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Europa telt ruim 300.000 vierkante kilometer veengrond, waarvan circa 16 procent in gebruik is als landbouwgrond. Nederland telt betrekkelijk weinig veengrond, 2790 vierkante kilometer, die grotendeels door de landbouw wordt gebruikt.

Als de veengrond niet wordt beschermd kan 30 miljoen ton koolstof per jaar vrijkomen, vergelijkbaar met de uitstoot van 40 miljoen auto’s. De landbouw kan bijdragen door de grond permanent met vegetatie te bedekken (grasland en bossen leggen koolstof vast, bouwland stoot koolstof uit), minder diep te ploegen en minder (zware) machines te gebruiken.

Milieucommissaris Stavros Dimas is blij met het rapport, dat een eerder pleidooi van de Europese Commissie voor betere bodembescherming ondersteunt.

Administrator

Eén reactie

 • no-profile-image

  De bodem zakt

  En zo is door de miljoenen jaren heen middels dit rapport de koolstofcirkel rond.
  Heel veel koolstof is door de aarde in de miljoenen jaren vastgelegd in olie en aardgas en veen, en steenkool en andere grondstoffen.
  De moderne mens delft deze stoffen en jaagt die met enorme hoeveelheden de lucht in zonder deze vast te leggen.
  Nu is men bezig met het vastleggen van CO2 in de bodem. En dat kan natuurlijk niet omdat er gevaar voor de gezondheid kan dreigen. Ha ha, in de lucht kan het geen kwaad. Maar als het uit de bodem is gepompd, kan het niet meer terug in diezelfde bodem?? Rare mensen daar in Barendrecht.
  Tuurlijk je moet erover nadenken. Maar CO2 is heel iets anders dan radio actief afval.

Of registreer je om te kunnen reageren.