Home

Achtergrond 443 x bekeken 30 reacties

Blank kalfsvlees weg bij vrijwel alle supermarkten

Vrijwel alle supermarkten zijn gestopt met de verkoop van blank kalfsvlees.

Dat meldde Wakker Dier vandaag. Die organisatie voerde het afgelopen half jaar campagne tegen de verkoop omdat blank kalfsvlees komt van kalveren die aan bloedarmoede leden.

Wakker Dier zegt dat het de laatste weken toezeggingen kreeg van Jumbo, Plus, Aldi, Lidl, Boon, Coop, Dekamarkt, Hoogvliet, Nettorama, Poiesz, Sanders, EM-Té, Spar en Vomar dat ze al geen blank kalfsvlees meer verkopen of binnen enkele maanden de verkoop stoppen. Eerder hielden Dirk, C1000, Super de Boer, AH, Bas, Digros en Deen daar al mee op.

Volgens Wakker Dier willen alleen de supermarktketens Jan Linders en Boni nog geen eind maken aan de verkoop. Het blanke kalfsvlees is ook nog veel in de horeca en bij keurslagers te krijgen. De dierenvrienden zullen ook hen proberen over te halen.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  NAM

  En denkt Wakker Dier nu werkelijk dat er 1 vleeskalf minder wordt gehouden in de gangbare vleesklaveren bedrijven?.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Cleetje,

  Ja dat is een vast gegeven, dat para over wordt gedragen door stront en melk.
  Vandaar,dat ik me kalveren alleen melk geef van de dieren,die ik weet,dat ze vrij zijn(getest)en ze laten kalven in een schone stal en daarom ook meteen het kalf weg haal, om problemen in de toekomst te verkomen.
  Daarbij is het grote voordeel, dat een koe, dus niet gestresst raakt,doordat ze geen band heeft met het kalf en daardoor gewoon fantsoenlijk gaat eten en daardoor kleine kans heeft om ziek te worden van een lebmaagverdraaien of iets dergelijk.
  Tuurlijk snap ik wel dat een burger graag een kalfje aan de tietjes van moeder zien slubberen, maar de gevolgen, kunnen veel erger zijn.
  Patrick,
  IJzerarm is verkeerd?Doen de slaeters(vega) ook zich zelf niet een te kort?Moeten we die dan ook opsluiten en juiste voeding geven?
  En zie de kalveren eens op landtv,vind jij ze er slecht uit zien en nu niet eens met van dat hoge gelul komen, gewoon zien en geef eens antwoord.

 • no-profile-image

  sjors

  Dus weer een keuze minder voor de consument!
  Wat een slappelingen die zich zo laten gebruiken; de consument, in dit geval de geldschieter, kan heden ten dagen in ee supermarkt niet mer kiezen. Te zot voor woorden!

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Jeroen 18:39, Ik werd er op geatttendeerd dat je op een antwoord zat te wachten, dus ik ben snel toegesneld. Als je de vraag zo stelt of kalveren er slecht uit zien, en je zit niet te wachten op mijn normale antwoorden, die je hoog gelul noemt,is het antwoordt, Nee Jeroen, ze zien er niet slecht uit. Dan vervolg ik met mijn normale antwoord. Zelf had ik de discussie graag gezien dat de Hoge raad een uitspraak zou hebben moeten geven. Velen kijken er namelijk verschillend tegen. Als men kalfsvlees wil eten, moet dat gewoon met een normale hb waarde kunnen, dus minimaal 7.1 Als er bewust lager gestuurd wordt is dat niet wenselijk.
  Een kalf vol met antibiotica kan er misschien ook `goed`uitzien, maar niemand wil het in zijn voedselketen hebben. Dus er goed uitzien is geen argument. Ook dat ze niet ziek zijn is geen argument om je voor te zijn.

 • no-profile-image

  demo

  Cleetje weet je ,als de boeren in Nederland samen met b.v jullie een coop op zouden richten problemen krijgt met de N.M.A. want de redenatie van mevrouw kroes is dat dan de consument te weinig beschermt word wat de prijs betreft want die moet zo laag mogelijk zijn,kijk maar naar de fusie tussen Campina en Friesland d, de melkprijs is giganties laag en toch mogen de boeren geen blok vormen voor een betere prijs, t gevolg is dat er veehouders (moeten stoppen) en andere enorm moeten uitbreiden om toch een boterham te hebben .Weet je in Africa adviseren onze nederlandse deskundigen om cooperaties op te richten hier in ons eigen land maken we ze kapot.

 • no-profile-image

  fryske boer

  melkveehouder zo erg is het niet dat patick hier van het toneel verdwijnt,links en groen geleuter heeft binnen en buiten politiek zelden iets positiefs opgeleverd.

 • no-profile-image

  freek

  nu ben ik niet in nederland maar al zou ik op vakantie komen,zou ik dan nog wel zon kalfs kroket kunnen kopen. of is dat nu ook slecht???

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Weer een vorm van grove dierenexploitatie van de baan.
  Wakker dier doet de dieren een plezier.
  Wakker dier is momenteel DE organisatie die de meeste resultaten boekt, als het om stoppen met walgelijke vormen van dierenexploitatie gaat!
  Hulde wakker dier....als de boerkes zelf niets doen aan hun imagoverbetering dan moeten wij dat doen.
  Uiteindelijk zullen zowel de boerkes alsmede de dieren daar voordeel bij hebben.

 • no-profile-image

  ..

  Wakker Dier. Pas op niet boven jezelf uitstijgen. Als jullie alleen via chanteren jullie gelijk denken te halen. Maar meewerken aan een convenant tegen activisten met omgekeerde bewijslast is te moeilijk voor jullie. Of steunt wakker dier in deze de pvvd niet, dan ook graag laten weten dat jullie die activisten niet steunen. Anders zijn jullie net zo corrupt als al die dieractivisten. Die niet terug deinzen voor geweld tegen medewerkers van bv slachterijen.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Kalverhouder 20:23, in mijn comment gaf ik een vergelijking aan dat gezondheid, niet aleen kijken is met de ogen. Dus zeg ik niet dat kalveren vol zitten met antibiotica, maar is het `stel` dat kalveren eventueel vol zitten met antibiotica.
  Kijk, de pijn voor jullie als sector zit hem in jullie eigen sector. Dierenvrienden worden in het algemeen in de sector op 1 hoop gegooit als extremisten of terroristen. IQ heeft niets te maken met voedsel producent of met dierenactivisten.
  De MRSA ook, dat is toch diep treurig dat de sector dat niet zelf erkent of wat aan doet, nee een jaar stil houden was de oplossing. De MSRA is een puur interne pijn in de sector en zal waarschijnlijk ook wel weer de schuld zijn van dieren vrienden.
  http://www.agd.nl/1072303/Opinie/Weblogs/Blog/Alarmerende-cijfers.htm
  Maar wees gerust, over een week of wat zul je geen stuk meer lezen van mij hier op de AGD, (niet om dit artikel of enig commentaar op dit artikel), maar ik heb in ieder geval wel gezegd in mijn commentaren hoe ik over veel dingen denk, voedsel producent zijn altijd belangrijk geweest en zullen dat altijd zijn. de productie methoden of technieken zijn ook altijd veranderd en zullen ook altijd veranderen.

 • no-profile-image

  Boer

  De discussie over blank kalfsvlees wordt nu al bijna een jaar gevoerd en is nog steets geen steek verder.Mensen die van de sector geen verstand hebben en nog nooit levend vee van dichtbij bekeken hebben weten presies welke richting genomen moet worden.De argumenten zijn daarom jammer genoeg vaak gebaseerd op emotie of politieke correctheid en niet op feiten.Het is vergelijkbaar met het "feit" dat je een toyota prius moet rijden om de planeet van de ondergang te redden.Het vervuilende en energie verslindende proces om een prius te bouwen wordt echter in de praktijk door de zuinigheid in 99% van de gevallen niet meer goedgemaakt.Toch wordt het concept door de groene menigte gepromoot en gepusht terwijl bekend is dat als je milieuvriendelijk wilt zijn je beter af bent met zo'n beetje elke diesel op de markt.

 • no-profile-image

  Piet Wisse

  @ Patrick. Jammer dat je van het toneel verdwijnt, ik heb altijd met interesse je commetaren gelezen, hoewel ik het zelden tot nooit mee eens was. Maar op deze manier is er een fatsoenlijke discussie te voeren, zonder persoonlijke aanvallen en met een heldere filosofie.

 • no-profile-image

  cleetje

  Jeroen in welk buitenland zit je? Natuurlijk heb ik enig verstand van zaken (heb jarenlang tussen deze bedr. gewoond)..anders zou ik hier natuurlijk niet reageren.
  Ook burgers zijn grote vlees-consumenten en er bestaan hier zelfs kinderen die niet meer in Sinterklaas geloven, maar wel dat de biefstukken aan een boom groeien!!
  Omdat ieder het recht heeft te weten hoe zijn voedsel tot stand is gekomen..daarvoor is om. Wakker Dier.

 • no-profile-image

  Patrick

  @ Melkveehouder en Piet 17/03 00:43
  Het belangrijkste voor mij is dat ik mijn meeste punten wel uiteengezet hoe ik dingen zie, of natuurlijk graag wil zien.
  In discussies zijn alle mogelijke commentaren bedenkbaar op ieders geschreven stukje. Dat is niet het probleem, omdat ik daar eventueel ook weer op in kan gaan wat ik er van vind of er eventueel niet mee eens ben.
  Dus ik richt me als focus niet om hoe anderen reageren, want dat heb je toch niet in de hand, wel kun je bij uitwisseling van argumenten, weer dingen op een andere manier vertellen etc etc. Ook natuurlijk kan mijn eigen denken veranderen en dat is natuurlijk ook positief gebeurd, want anderen hebben weer een andere kijk op de zaak of meer kennis van zaken etc.
  Ik zie het meer dat ik niet meer zoveel zetten kan maken op een dam of schaakbord en dat ik mijn zetten/punten wel gemaakt heb. Alleen herhaling van veel zetten is mogelijk, alleen in andere onderwerpen, dus is het inderdaad tijd om de focus te verleggen.
  Niet dat ik al mijn punten niet gerealiseerd wil zien worden, echter nu alleen van een grotere afstand en minder geschreven woorden.
  Voedsel blijft belangrijk, en dus de producenten ook.
  Belangrijkste punten blijven voor mij, geen gentech voedsel en zeker een gentech vrije keten. Voedselketen moet inzichtelijk en de macht en kracht van vlees moet anders bekeken worden. Vlees eten moet op zich normaal blijven, maar niet vlees eten moet ook een normaal iets zijn in alle opvoedgezinnen.
  En vaccinaties is nu wel het grootste drama.
  Ik had in Amerika ooit wel eens een spreker gezien die de in en outs van de pharma aangaf. Ook dat er een overeenstemming ligt sinds de jaren 70 tussen de big pharma bedrijfen in de hele wereld dat het immuum systeem van de mens niet te groot moet zijn en zo de afhankelijkheid gewaarborgd voor de pharma. Zie site van spreker, Dr. Tim O'Shea http://www.thedoctorwithin.com/chapters.php en vooral hoofdstuk, http://www.thedoctorwithin.com/autism/Psychology-of-Vaccine-Injury-Awareness.php , maar alle hoodstukken zijn interessant. Nu dus met de HPV-vaccinaties zie ik echt hoe het gaat. Ik ga geen waarde oordeeel uitgeven of men het wel of niet moet doen. Maar als zelfs wetenschappers, doktoren etc grote twijfels hebben en wie al dan wel niet meer, is het erg kriebelig. Persoonlijk vind ik het een groot drama voor de mensheid en zeker voor vrouwen. De kracht en macht in bedrijfsleven en ook politiek is soms erg groot. `Democraties` worden zo ook gevormd en/of vormgegeven. Daar zijn mensen en organistatie en instituten dag en nacht mee bezig om hun plekje te behouden of geen macht uit handen te geven. Daarom ben ik ook enorm allergies in het algemeen voor manifesten. Ik repecteer wetten en regels, maar het verleden heeft vaak bewezen dat het stapjes zijn in het behalen van andere niet zichtbare doelen.
  Voor mij is vaccinatie nu de focus, en in mijn beleving de grootste bedreiging en ramp, niet dat vaccinaties op zich niet noodzakelijk zijn, maar in Amerika adviseerde een hoge amtenaar aan Bush dat duizenden en duizenden vacinaties een kind/mens wel aan kan. Dan kan je nagaan dat die adviseur volkomen gek is en betaald is door Big Pharma.
  Hier in Nederland met de huidige HPV-vaccinaties zie je een enom groot media circus en lobby aan de gang. Dat is voor mij onwezenlijk. En als werelden zo vorm gegeven worden is dat enorm zorgelijk.
  Ik kan toekomstige generaties en kinderen niet vertellen dat ze alleen maar gentech gemanipuleerd voedsel kunnen eten en dat ze duizenden vacinaties moeten hebben om het geld voor de pharma te laten rollen en er afzet gegenereert moet worden voor die kleine groep zielloze mensen.
  Daarom om af te sluiten zijn in het algemeen manifesten onzin, en geeft aan dat normale verhoudingen zoek zijn, die op een andere manier moeten worden opgelost ipv manifesten door politieke druk.
  Kijk als er een `democratie` is die alleen gentech voedsel heeft en haar kinderen verplicht moet vacineren voor de meest vreemde dingen, die natuurlijk politiek correct gebracht worden, als voorbeeld. Dan mag ik hopen dat iedereen in opstand komt en de verantwoordelijken ter verantwoording roept, ongeacht of men mij een manifest wil laten tekenen of niet. Ik zal niet tekenen en zal het al nooit kunnen respecteren. Een kind en mens is geboren in vrijheid, en moet de kans hebben om vrij richting te bepalen aan haar leven, ipv onderdrukt te worden door niet natuurlijke verhoudingen uit politiek of bedrijfsleven, die vreemde manifesten gaan bedenken.
  Dus ga ik het maar van een afstandje bekijken en sluit af met een fragment uit een erg goede film!! King Arthur (2004) Speech http://www.youtube.com/watch?v=yLud2ONqXM8&feature=related en met een mooi nummer, The Corrs & Bono - When the Stars Go Blue http://www.youtube.com/watch?v=XV_dbCF1jOA
  Voedsel producent zijn altijd belangrijk geweest en zullen dat blijvcen, success !!

 • no-profile-image

  vogel

  Tussen een koppel blanke vleeskalveren zit altijd wel een paar procent die slecht kleurt. Deze uitval kan nu mooi op waarde gebracht worden in de nederlandse supermarkt

 • no-profile-image

  JAN

  Zo zie je maar weer dat deze supermarkten zich wel heel gewillig laten chanteren!
  Wat een slappe knieën bah!

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Cleetje, al jaren zeker niet een bedrijf gezien (of Uberhaubt ooit een bedrijf gezien).
  Kalveren komen niet in iglo´s.
  En als ze nu ipv de burger de consument voorlichten?!
  Wakker Dier doet goed werk?
  Dus jij wil je kinderen ook graag voorliegen of halve waarheden vertellen, omdat het zelde is,wat WD doet.Ohh sinterklaas doet men ook,dus kan dit ook.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Op dit punt ben zelfs ik het met wakker dier eens. Patrick, tot wederhoren en succes

 • no-profile-image

  cleetje

  Nee, ik werk niet voor WakkerD en zit ook niet in e.o.a. actiegroep. Ik erger me gewoon groen/geel dat ondanks internet (waar toch alles te vinden is als je wat weten wilt) ..mensen maar alles pikken wat ze wordt voorgeschoteld"
  Eventuele kritiek hoort dus niet naar boeren te gaan..maar naar degenen die meestal buiten schot blijven in dit soort zaken (voerleveranciers /stallenbouwers en financiers) zij investeren, dus maken zij feitelijk de dienst uit.
  Ik heb eens gelezen dat van de verkoopprijs van een kilo (varkens)vlees er maar 6% naar de boer gaat.
  Tijd om het roer eens om te gooien en bijv. in coop vorm met elkaar door te gaan?
  De banken zullen nu het zo slecht gaat deze sector nog meer proberen leeg te persen. Met alle gevolgen van dien..dus nog meer dieren- en mensenleed
  @ Jeroen jammer van die twee die bij moeders mochten blijven en ziek werden. Weet je zeker dat het daar aan ligt?

 • no-profile-image

  cleetje

  De tijd dat een kalf dat vrijwel gelijk na de geboorte bij moeder koe wordt weggehaald en daarna in een donkere kist gestopt..dit laatste is(dacht ik) al geruime tijd verboden. Tegenwoordig is er groepshuisvesting en het voer bepaalt of het vlees er wit uit gaat zien.
  In Italie is er nog veel vraag naar wit kalfsvlees (daar denkt men dat het extra gezond is) dus het zal wel gewoon geexporteerd blijven.
  org. als Wakker Dier doen goed werk (bewustwording consument), maar vecht tevens tegen de bierkaai van het Grote geld.

 • no-profile-image

  lekker

  Zeg wakker dier wanneer worden jullie nou eens wakker het meeste kalfsvlees ongeveer 90% Komt uit het buiteland stelletje .... weer een hoop kabaal en weer niks voor elkaar! Ik heb net nog een stukje op heeeerlijk kauwen jullie maar lekker op zoeen flink bespoten buitelandse banaan

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Wakker Dier,
  Imagoverbetering? Als ik de filmpjes zie op landtv, zie ik gezonde vrolijke kalveren, zie het probleem niet.
  Jullie maken een probleem en dan wordt er gechanteerd of half voorgelicht richting de burger en als die burger weer als consument in de winkel is er geen ruk om geeft. Dus niks beter voor de boer(doe niet zo denigrerend met boerkes).

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Ach wakker diertje, een kinderhand is snel gevuld. Wees jij maar blij met je behaalde resultaat. Kun je me ook vertellen wat het marktaandeel was bij de nederlandse supermarkten? De meeste supermarkten verkochten volgens mij niet eens dat luxe blanke kalfsvlees. Ik noem dat een schijnbeweging richting burgers. Makkelijk toch, als het toch maar een klein deel van je verkoop is, of zelfs niet. Als iemand moeilijk gaat doen, doe je het er toch uit, heb je die "dierenvrienden" (ik noem het dierenterroristen) ook weer tevreden gesteld.

 • no-profile-image

  kwekje@hotmail.com

  Aan deze tekstvorm, zal je wel voor wakker dier werken.
  Welk buitenland doet er niet toe.
  En welk deel snapt gij niet van burgers en consument? VB
  De burger, die(mede door halve info)iets invult voor jullie,die een uur later rustig het goedkoopste eitje zit te zoeken. Ja je burger is iets anders dan de consument!
  Dus als ik jaren op het binnenhof loop, kan ik straks meepraten, als een Wim Kok hoe het op het buitenhof ging op de pluche?!
  Tijden veranderen en ja ik haal de kalveren meteen bij de koeien weg, heb nu weer twee jonge vaarzen,die ik moet slachten aangezien ze als kalf bij moeders hebben gelezen. Para Tbc...
  Daarnaar komen ze in een eenlingbox met opening naar buurvrouw, ze kunnen zich de stront van elkaar aflikken(grrr)(burger wil dit:))en daarnaar gaan ze in de groep met 6 stuks. Ik zie geen probleem, beter dan het visje in de viskom,bij jou buren natuurlijk :)))))

 • no-profile-image

  een wakker dier

  Bij deze wens ik jou alle goeds Patrick.
  Bedankt voor jouw bovengemiddeld goede bijdragen hier.

 • no-profile-image

  gert

  ook bijna alle blanke boeren weg uit zimbabwe,zullen ze ook wel blij mee zijn

 • no-profile-image

  Patrick

  @... .. 14:58 Ik hoor veel mensen die nu zeggen, ik wist nooit dat kalfsvlees wit was doordat het bewust een ijzerarm dieët kreeg, en als ze dat eerder geweten hadden hadden ze het nooit gekocht.
  Voorlichting is een taak van de sector om de consumenten te vertellen hoe iets geproduceerd is, dus in detail, voerschema`s, medicijnen, transport en alle ketens tot de consument het krijgt.
  Dat is het recht van de consument om te weten. De sector belangen behartigers moeten zorgen dat de voedselproducenten een marge krijgen waarin ze kunnen bestaan en een toekomst hebbben. Dat zijn langdurige prosessen en zal altijd een plus zijn voor de boer en de consument, een boer heeft draagvlak voor wat ie doet en ook voor op welke manier zij produceerd.
  Dat dat alles niet gebeurd is de laatse 10 jaar is niet het probleem van de consumenten of van organisaties als Wakker Dier. De sector zelf, en vooral de zogenaamde belangenbehartigers, en zeker de tussen ketens, die de marges wel altijd hoog hebben en halen, zijn de verantwoordelijken.
  Corruptie is een niet transparante voedsel keten. Obama heeft dat inzicht wel, nu politiek in Nederland nog zie, http://www.agd.nl/1072368/Nieuws/Artikel/Obama-zieke-koe-mag-niet-in-consumptieketen.htm

 • no-profile-image

  kalverhouder

  Beste Patrick, welk beeld heb je van de kalversector. Wat een onzin zeg, een kalf zou "vol zitten met antibiotica". Gelukkig niet zeg, dan konden we niet meer staan voor wat we verkopen. We zien het alweer: je komt idd niet verder dan hoog gelul. Maar dat kunnen we jouw en je dierenvrienden niet kwalijk nemen, jullie iq is nu eenmaal niet hoger. Gaan jullie nu maar lekker gras eten, maar denk om je hb! Of anders is er nog wel soya uit Brazilië. En niet naar de dokter voor antibiotica hè.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  @Patrick. Jammer als je van het toneel zou verdwijnen met je commentaren.
  Enigszins vervelend vind ik dat overzijdse commentaren persoonlijk gerichte tintjes krijgen wat wellicht jouw keuze verklaart. Als de kern van een verschil verlaten wordt, verkleurt dit de discussie en gaat ten koste van de inhoud.
  En enkel met het over en weer beargumenteren van standpunten zonder op de man te spelen kan de basis leggen voor begrip of verandering van een (bestaande) situatie. Nogmaals jammer als dit zou verdwijnen.

 • no-profile-image

  Leen

  Ik noem het terreur! Nog wel gesponsord door de Goededoelenfondsen. Nee, voor mij geen postcodeloterij.

Laad alle reacties (26)

Of registreer je om te kunnen reageren.