Home

Achtergrond 548 x bekeken 3 reacties

Bintje pootgoed naar hoogste prijs in jaren

Pootgoed van het aardappelras Bintje is duurder geworden. Voor de maat 35/45 ligt de notering van Bintje.info op 50 tot 51 euro per 100 kilo.

Dat is de hoogste notering in jaren. Makelaar Gerrit Tjepkema in Dronten schrijft de hoge Bintjeprijs toe aan twee factoren. "Het is vooral een kwestie van vraag en aanbod. Veel telers moeten nog pootgoed kopen en willen dat vóór 1 april in huis hebben. Na die datum geldt een opslagvergoeding van 35 cent per week per 100 kilo, die de teler moet betalen. Bintje is een aantrekkelijke aardappel voor de verwerkende industrie. In België bestaat zo’n 60 procent van het aardappelareaal uit Bintje."

Ook het mooie weer speelt een rol, zegt Tjepkema. "Telers willen dan de aankoop niet langer uitstellen. Als het regent zijn telers eerder geneigd even te wachten met de aankoop van pootgoed. Een paar maanden geleden was de markt voor Bintje pootgoed beduidend minder."

Vraag en aanbod

Ook Agrico, dat handelt in Bintje-pootgoed, schrijft de prijsstijging toe aan vraag en aanbod. "Er is te weinig Bintje-pootgoed", zegt commercieel directeur Jan van Hoogen. "Het areaal pootgoed van Bintje neemt de laatste jaren af. Maar in de verwerking blijft Bintje zijn plek houden, vooral in België en Noord-Frankrijk."

Bij de andere vrije rassen verschilt de prijsvorming sterk per ras, zegt Van Hoogen. "Ook pootgoed van Saturna en Spunta zijn duur omdat er te weinig pootgoed voorhanden is. Pootgoed van Désirée is juist veel goedkoper."

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Jan

  Juist als de markt stagneert valt het AgD op dat de markt vaster wordt. Dat is hobbelen achter de markt aan. Graag bij de les blijven!

 • no-profile-image

  Bintje teler

  Ik kwam op www.pootgoedmarkt.nl nog een interessant artikel op het forum tegen van een Belgische pootgoedteler tav zijn kijk op de prijsontwikkeling van Bintje.

 • no-profile-image

  Erwin

  Eindelijk weer eens goed nieuws voor de vrije teler!!

Of registreer je om te kunnen reageren.