Home

Achtergrond 281 x bekeken 3 reacties

Biggenexport naar Duitsland groeit fors

Er zijn in de eerste tien weken van dit jaar bijna 22 procent meer biggen geëxporteerd naar Duitsland dan in de zelfde periode vorig jaar.

Dit blijkt uit de gegevens die het PVV bijhoudt over de export. De sterke exportgroei naar Duitsland is een rechtstreeks gevolg van de artikel 10-status voor de Ziekte van Aujeszky die Nederland sinds 1 januari heeft. Hierdoor kunnen biggen veel gemakkelijker naar Duitsland worden geëxporteerd.

Volgens sectorvoorzitter varkenshandel Cees Oostrom van de Nederlandse bond van Handelaren in Vee kan Nederland de concurrentie met Denemarken dat ook veel biggen exporteert naar Duitsland goed aan. Oostrom: "In het begin verlaagden de Denen hun prijzen, maar op het ogenblik zitten ze op het zelfde niveau als wij." Volgens Oostrom stellen de Duitsers hoge eisen aan de biggen die ze willen hebben. "Ze eisen een gezondheidsgarantie."

Slechte koppels

Oostrom maakt zich zorgen om de mentaliteit van sommige handelaren en vermeerderaars die er niet voor terugdeinzen toch slechte koppels biggen te leveren. "Dat kan de Duitse markt kapot maken voor de Nederlandse sector", aldus Oostrom.

Hij denkt dat de Nederlandse varkenshouderij een oplossing moet zoeken voor slechte biggen. "We komen er op termijn niet mee weg door dergelijke biggen te leveren." Vroeger werden dergelijke koppels vaak naar Spanje geëxporteerd. De Spaanse afzetmarkt is echter vrijwel weggevallen. Het land is zelfvoorzienend en exporteert zelf biggen.

De grote vraag naar biggen uit Duitsland, en andere landen (zie tabel) zorgt er overigens wel voor, dat Nederlandse vleesvarkenshouders worden geconfronteerd met zeer hoge biggenprijzen. Met de huidige hoge biggenprijzen is het vrijwel onmogelijk een rendement te behalen in de vleesvarkenshouderij.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  superbig

  waarom is het nu zo van belang dat er een kwaliteit big wordt geleverd in duistland. volgens mij is het niet meer dan normaal dat je zorg draagt voor een goede big ook al blijft deze in nederland. en heeft de fokker dit besef niet, dan zal deze de sector moeten verlaten.

 • no-profile-image

  Jan

  De Duitse mesters staan voor de zelfde uitdaging om proberen winst te maken

 • no-profile-image

  varkensfokker

  hier ben ik het dus helemaal mee eens. Een fokker die denkt rotzooi te kunnen verkopen (slechte kwaliteit ) zou hij nergens kwijt moeten kunnen , we moeten de denen van hun troon stoten.En dat kan alleen met kwalitatief goede biggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.