Home

Achtergrond 400 x bekeken 2 reacties

Beroep tegen Wakker Dier ingetrokken

Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft de beroepszaak voor de Reclame Code Commissie (RCC) tegen Wakker Dier (WD) ingetrokken.

Deze was aangespannen naar aanleiding van de campagne Ziek kalfsvlees. Volgens communicatiedeskundige Sjoerd Dijkstra, die namens het PVV optrad, zou een beroep op dit moment niet functioneel zijn. Dijkstra: "We hebben een brief gehad van WD-directeur Arthur Wiltink, dat de campagne in zijn huidige vorm niet wordt voortgezet. Dan kunnen we achteraf proberen ons gelijk te halen, maar wat heeft dat nog voor zin?"

In de bewuste brief stelt Wiltink bovendien dat de termen bloedarmoede en ziek niet meer van toepassing zijn op de kalveren die volgens de éénsternorm van de Dierenbescherming worden gehouden. Wel stelt de WD-directeur dat bij vleeskalveren die buiten dit sys­teem vallen nog steeds sprake kan zijn van een vorm van bloedarmoede en aantasting van de gezondheid.

Tegen de campagne Ziek kalfsvlees was bezwaar ingediend door een Vughtse. Zij werd in het ongelijk gesteld. De bedoeling van het PVV was om met deze klaagster in hoger beroep te gaan. Wakker Dier wijst op het behaalde succes: verschillende supermarkten zijn gestopt met de verkoop van blank kalfsvlees. WD gaat zich richten op de andere welzijnsproblemen bij kalveren: lange transporten, eenlingboxen, krappe hokken en het feit dat de kalveren niet buiten komen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  toonbeeld van

  aanpakken die handel en niet terugtrekken. Naar mijn mening is er geen achterbaksere club dan WD. Ze zullen altijd wel weer terug komen met andere lastercampagnes.

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Heel slecht van het PVV. Korte bestudering van uitspraak leert dat de kansen voor succesvol beroep aanwezig waren. Het argument van het PVV dat WD dat de campage in de huidige vorm niet wordt doorgezet is een zwaktebod.
  PVV verloochent de sector door niet de kans aan te grijpen het beschadigde imago op te poetsen. Nou blijft het beeld hangen dat de sector noodgedwongen moest aanpassen. Met deze opstellling lok je gewoon een nieuwe campagne van WD uit. Ronduit slappe hap.

Of registreer je om te kunnen reageren.