Home

Achtergrond 202 x bekeken

Belgische boeren blijven onder quotum melken

Waar Nederland op een behoorlijke overschrijding van het melkquotum afstevent, moet België nog behoorlijk zijn best doen om het melkquotum voor dit jaar vol te melken.

Guy Vandepoel, secretaris melkveehouderij van de Belgi­sche Boerenbond, acht de kans op een overschrijding van het Belgi­sche quotum zeer klein. Eind ja­nuari was de leveringsachter­stand ten opzichte van het be­schikbare quotum 68,97 miljoen liter. Hiermee was de relatieve achterstand iets ingelopen, maar lang niet voldoende om het quo­tum volledig te benutten. Daar­voor zou de productie in februari en maart fors moeten stijgen.

De zuivelmarkt stimuleert dat echter niet. Voor een verbetering van de markt is volgens Vande­poel nodig dat de exportrestitutie voor boter nog verder wordt ver­hoogd.Ook wil België herinvoe­ring van Europese steun voor de inmenging van melkpoeder in kalvermelk. De restituties van magere melkpoeder hebben vol­gens de secretaris wel geholpen. Vandepoel: ”Zuivelverwerkers schakelen al over op de productie van poeder voor interventie.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.