Home

Achtergrond 491 x bekeken 2 reacties

Beenmerggebrek speelt rol bij huidbloeding

De onverklaarde huidbloeding bij kalveren lijkt in verband te staan met een beenmerg-aandoening.

Dat zeggen wetenschappers van de runderkliniek van de Ludwig-Maximilians Universiteit in München. De huidaandoening kenmerkt zich door bloedingen bij kalveren. Het bloed komt door de huid, zonder dat aan de huid zichtbare beschadigingen zijn. De dieren hebben onderhuidse bloedingen en bloedingen aan de ingewanden. Bovendien is er in Duits onderzoek sprake van ernstig beschadigd beenmerg.

In Nederland zijn van september tot nu toe veertien gevallen van de aandoening gerapporteerd. De Gezondheidsdienst voor Dieren doet in Nederland onderzoek naar de oorzaak. In Duitsland zijn inmiddels zeker honderd dieren ten prooi gevallen aan de ziekte, de meeste in Beieren. Nog deze week komt een specialistenteam bijeen bij het Duitse ministerie van landbouw in Berlijn.

Volgens Duitse experts is het geen virus of bacterie en kan een erfelijke oorzaak worden uitgesloten. Het zou kunnen dat de kalveren met de biest iets binnenkrijgen dat het beenmerggebrek veroorzaakt.

Foto

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Gaatze

    Zou het ook kunnen dat ze ergens een tekort aan hebben?

  • no-profile-image

    boerin

    Kan het ook dat er ratte-gif in het kalvervoer terecht is gekomen ? Bestryding van ratten en muizen met gif geeft risico's.

Of registreer je om te kunnen reageren.