Home

Achtergrond 153 x bekeken

Balkenende: we investeren in toekomst Nederland

"We investeren fors in de toekomst van Nederland, in mensen, in economische kansen en in de veerkracht van de samenleving.''

Dat zei premier Jan Peter Balkenende woensdag in de Tweede Kamer bij de presentatie van de kabinetsplannen voor de aanpak van de economische crisis. De plannen moeten Nederland door de recessie slepen en tegelijk de overheidsfinanciën op de langere termijn gezond houden.

Bij de aanpak van de financiële crisis is een bijdrage van iedereen noodzakelijk, zei Balkenende. "Alleen samen kunnen we de veerkracht opbrengen om zo snel mogelijk de weg omhoog weer in te slaan.'' Bij het crisispakket van het kabinet staan drie prioriteiten centraal: het herstel van de werkgelegenheid en de bedrijvigheid en de soliditeit van de overheidsfinanciën.

De premier zei dat de pensioenleeftijd verhoogd wordt naar 67 jaar. Ook het eigenwoningforfait voor dure huizen gaat omhoog.
Het kabinet gaat 6 miljard extra investeren om de economie aan te jagen. Het begrotingstekort en de staatsschuld zullen daardoor oplopen. "Gezien de economische situatie zijn de keuzes noodzakelijk en verdedigbaar. De keerzijde is dat het overheidstekort in hoog tempo oploopt. Daarom zullen we dat vanaf 2011 ieder jaar terugbrengen met 0,5 procent van het bruto binnenlands product.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.