Home

Achtergrond 224 x bekeken 3 reacties

Aver Heino beproeft individuele eiwitgift koe

Een eiwitgift naar de behoefte de individuele melkkoe, met als doel een efficiënter omgaan met dure eiwitten en het in de hand houden van de voerkosten.

Dat is waar onderzoekers van Animal Sciences Group (ASG) mee bezig zijn op proefbedrijf Aver Heino. Een groep van 48 koeien krijgt daar uit twee soorten krachtvoer (één eiwitrijk en één eiwitarm) een mix die is toegesneden op de individuele behoefte van elke koe. "Het is bekend dat niet alle koeien dezelfde hoeveelheid eiwit nodig hebben om goed te presteren," zegt onderzoeker Ronald Zom. "Wij willen bekijken welke dieren met minder eiwit toekunnen en welke dieren veel nodig hebben."

Eiwit is een schaarse en dure grondstof en daar zuinig mee omgaan kan volgens Zom veel kosten besparen. "De komende twee tot tweeënhalve maand willen we bekijken of zo’n toegesneden eiwitgift baat heeft. Als het werkt, hoeft het niet lang te duren voordat veehouders van onze bevindingen kunnen profiteren." Het enige dat ze nodig hebben is volgens Zom een voerautomaat voor meer soorten krachtvoer en een geautomatiseerd managementsysteem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Veehouder

  Geautomatiseerd management hadden de boeren vroeger al. Het verschil met nu is dat er nu computers worden gebruikt. Voerautomaat voor meer soorten krachtvoer kennen we onder de noemer mengvoerleverancier, je belt en je hebt je bestelling zo binnen. Een dergelijk onderzoek heeft alleen maar zin als er een bijdrage gaat leveren om onze koeien beter te kunnen voeren op basis van totale rantsoen.

 • no-profile-image

  waar?

  Veehouder, misschien moet je het stukje nog een keer lezen en meedenken...

 • no-profile-image

  Veehouder

  Lachen met die waar. Mopperen dat anderen moeten lezen en meedenken. Weet hoe ik scoor met melk uit voer en waarom. Het is nog maar de vraag of ze dat op het proefbedrijf ook weten. Nou waar?ja daar daar heb je niet terug van, te weinig gelezen jij?

Of registreer je om te kunnen reageren.