Home

Achtergrond 621 x bekeken 2 reacties

Avebe schrapt markttoeslag

Zetmeelcoöperatie Avebe betaalt dit seizoen geen markttoeslag op de prijs voor zetmeelaardappelen.

De afzet en prijs van aardappelzetmeel staat als gevolg van de economische crisis onder druk. Avebe heeft een hogere voorraad aardappelen dan gebruikelijk, omdat vooral klanten in de bouw- en papierindustrie in zwaar weer verkeren. Daarom heeft de coöperatie de mogelijkheid om aandelen te parkeren in het leven geroepen. Voor 50 euro per aandeel hoeven telers in het seizoen 2009/2010 niet aan de leverplicht, die het aandeel met zich meebrengt, te voldoen. Zo wil Bert Jansen, sinds een half jaar bestuursvoorzitter van Avebe, het coöperatieve gevoel binnen het bedrijf stimuleren.

Jansen verwacht dat telers begrip hebben voor het schrappen van de markttoeslag. "Vanwege de marktsituatie en de nog aanhoudende economische vooruitzichten is het voor de lopende campagne niet verantwoord een markttoeslag vast te stellen", schrijft Avebe in een brief aan haar leden. "Maatregelen worden genomen om kosten te reduceren."

De toeslagen voor quotumvulling en onderwatergewicht, gemiddeld € 4,50, wordt wel uitgekeerd. Het is moeilijk aan te geven wat de prijs in praktijk wordt. Dat is afhankelijk van allerlei toeslagen zoals premie en bewaarvergoeding. Vorig jaar is 10 euro per ton uitbetaald aan markttoeslag. Die moeten telers dus in elk geval missen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Ron Michielse

    De zoveelste tegenvaller! Verkeerde markinschattingen worden nu weer afgewenteld op de kredietcrisis. Er schijnt veel meer aan de hand te zijn als gevolg waarvan de hele Avebe top is gedagvaard. Het wordt tijd voor opheldering

  • no-profile-image

    bintje koper

    Ron werkt bij de meelunie zeker

Of registreer je om te kunnen reageren.