Home

Achtergrond 175 x bekeken

Argentijns conflict boeren en regering laait op

De Argentijnse exportbelastingen van soja, tarwe, mais en zonnebloem blijven voorlopig gewoon in stand.

Regeringsgezinde partijen in het parlement weigerden op te komen dagen voor een stemronde over het omstreden beleid. Boeren dreigen met publiek protest.

De regering maakte donderdag bekend 30 procent van de belastinginkomsten op soja-exporten naar een noodfonds voor alle 23 provincies te loodsen. De mededeling is bedoeld om boerenorganisaties er nogmaals op te wijzen dat de belasting niet voor niks wordt geheven.

De exportbelasting op soja is in Argentinië 35 procent. Voorzitter Eduardo Buzzi van de Argentijnse Agrarische Federatie claimt dat het sojageld direct naar politieke campagnes gaan. Voor het eerst in de Argentijnse geschiedenis zijn de vier dominante boerenorganisaties het eens.

Volgens LNV-raad Frederik Vossenaar is parlementair debat slim ontweken door regeringsgezinde partijen. "Ze kwamen niet opdagen. Geen quorum, geen debat." Een boerenleider vertelde Vossenaar dat wanneer geen debat in het parlement wordt gevoerd, "dan maar op de wegen."

Of registreer je om te kunnen reageren.