Home

Achtergrond 131 x bekeken

Amsterdam en Rotterdam: licht uit voor Earth Hour

Nederland loopt langzaam warm voor Earth Hour.

In navolging van Parijs, San Fancisco en Sydney doen ook Amsterdam en Rotterdam 28 maart tussen 20.30 en 21.30 uur het licht een uurtje uit om aandacht te vragen voor de klimaatverandering, zo meldt het Wereld Natuur Fonds (WNF).

Behalve bij de Eiffeltoren en de Golden Gate Bridge worden ook bij onder meer de Westerkerk en Magere Brug (Amsterdam) en de Erasmusbrug, het Witte Huis en het stadhuis (Rotterdam) de lichten gedoofd. Earth Hour heeft veel weg van de in Nederland bekendere ’Nacht van de nacht’ waarin particulieren de lampen uitdoen en ook verlichting bij monumenten en andere gebouwen wordt gedoofd om energie te sparen.

Het gemiddelde Nederlandse huishouden (met spaarlampen) geeft per jaar 115 euro uit aan stroom voor verlichting en stoot 325 kilo van het broeikasgas CO2 uit door het gebruik van gewone en spaarlampen, meldt het WNF. Beperken van de CO2-uitstoot is een van de manieren om de opwarming van de aarde te beperken.

Earth Hour beleeft dit jaar de derde editie waarvoor inmiddels achthonderd steden zich hebben aangemeld. In 2007 deden 50 miljoen mensen mee. ”Het begon in Australië en breidt zich nu uit over de wereld. Nederland was een beetje traag, maar er komt beweging in.

We hopen dat ook particulieren en bedrijven meedoen”, licht de WNF-woordvoerster toe. ”Als 28 maart 500.000 Nederlandse huishoudens moedoen aan de actie, besparen ze in dat ene uurtje net zoveel elektriciteit als 220 huishoudens een jaar lang nodig hebben voor verlichting.”

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.