Home

Achtergrond 201 x bekeken

Akkoord EU en VS over vlees nagenoeg rond

Het akkoord waarover de Europese Unie onderhandelt met de Verenigde Staten over verruiming van de importquota voor hormoonvrij geproduceerd rundvlees kan ieder moment rondkomen.

Dat verwacht Frans van Dongen, lobbyist voor de Nederlandse vleessector in Brussel. In ruil voor de verruiming van de importquota voor hormoonvrij geproduceerd rundvlees zullen de Amerikanen de strafmaatregelen voor de Europese Unie opheffen. In afwachting van een definitief akkoord schortten de Amerikanen nieuwe strafmaatregelen vorige week op. Daardoor kan Nederland varkensvlees blijven exporteren naar de VS.

Van Dongen spreekt tegen dat Frankrijk en Ierland tegen het beoogde akkoord zouden zijn, zoals de Vlaamse internetnieuwsdienst Vilt eerder meldde. Volgens Van Dongen is het akkoord op hoofdlijnen wel zo ongeveer rond, maar wordt er nog doorgepraat over de procedures en de praktische invulling. Het akkoord draagt het karakter van een stappenplan. Het einddoel is om te komen tot volledige afschaffing van de strafmaatregelen van de Verenigde Staten en de beoogde ruimere importquota voor de Amerikanen.

Van Dongen wil nog niet bevestigen dat het zou gaan om een verdubbeling van het importquotum voor de Amerikanen. Wel is duidelijk dat het Nederlandse kalfsvlees niet meteen bij de eerste stap van de Amerikaanse straflijst wordt gehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.