Home

Achtergrond 248 x bekeken

'Aardappelzetmeel kan nog niet zonder steun'

Het schrappen van de markttoeslag door Avebe toont aan dat de regio waar de zetmeelaardappelen worden geteeld nog niet zonder steun kan.

De aardappelteelt is erg belangrijk voor de akkerbouwers in het werkgebied van Avebe. Dat zegt Jakob Bartelds, voorzitter van de Werkgroep Zetmeelaardappelen van LTO.

Avebe schrapt de markttoeslag dit seizoen omdat de prijs en de afzet van aardappelzetmeel onder druk staat door de economische crisis. Telers die in seizoen 2009/2010 geen aardappelen willen leveren kunnen voor 50 euro per aandeel af van hun leveringsplicht.

Bartelds vindt de besluiten van Avebe begrijpelijk. “Maar het maakt pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk de akkerbouw is van de graanmarkt. Als de regio waar de zetmeelaardappelen worden geteeld geen extra steun krijgt, verkommert dit gebied. Daar moeten we een oplossing voor vinden. De teelt van zetmeelaardappelen is onmisbaar voor deze regio."

Ontkoppeling

De EU ontkoppelt de toeslagen vanaf 2013. Bartelds: “De ontkoppeling op zich is goed, want industrie en boeren kunnen het beste produceren voor de markt. Maar het is nu ook pijnlijk duidelijk dat we voor deze prijzen geen zetmeelaardappelen kunnen telen.”

De Nederlandse Akkerbouw Vakbond is niet gelukkig met het schrappen van de markttoeslag, zegt voorzitter Hanny van Beek-Van Geel. “Avebe zal een goede prijs moeten betalen, anders loopt het bedrijf het risico dat ze te weinig grondstoffen krijgt. Het schrappen van de markttoeslag is geen goed signaal naar de telers.”

Het parkeren van aandelen is voor Van Beek een tussenoplossing. “Het is tijdelijk aantrekkelijker voor een teler dan aardappelen telen onder de kostprijs.”

Of registreer je om te kunnen reageren.