Home

Achtergrond 513 x bekeken 2 reacties

Aanleg bypass IJssel 'maakt Kampen onveiliger'

Bij een mogelijke dijkdoorbraak zorgt de aan te leggen bypass van de IJssel bij Kampen voor veel grotere schade dan nu het geval zou zijn. Dat blijkt uit een vandaag vrijgegeven rapport, opgesteld in opdracht van Waterschap Groot Salland.

Volgens dit rapport uit 2006 zouden schade en aantallen slachtoffers tot vijf keer zo groot zijn. Bij een ernstige dijkdoorbraak zouden nu 110 doden vallen, tegenover 460 tot 533 na aanleg van de zijtak van de rivier.

Het rapport is openbaar gemaakt nadat de Werkgroep Zwartendijk met cijfers hieruit naar buiten kwam. Volgens deze groep, die zegt te spreken namens circa 9000 verontruste Kampenaren, geeft dit rapport aan dat de bypass Kampen onveiliger maakt. ,,Dat terwijl herhaaldelijk is beweerd dat dit niet zo is'', aldus woordvoerder Bart Zeven.

Overijssels gedeputeerde Theo Rietkerk (CDA) en wethouder Bert Boerman (ChristenUnie) van de gemeente Kampen reageerden vrijdag in een brief op de cijfers. Ze schrijven dat de invloed van de bypass op schade en aantallen slachtoffers ,,relatief beperkt'' is.

Volgens eerdere schattingen kost de aanleg van de zijtak tussen de 250 en 350 miljoen euro. De zijtak is onderdeel van het project Ruimte voor de Rivier waarbij maatregelen worden genomen om het stijgende rivierwater in de toekomst te compenseren.

Administrator

Laatste reacties

  • no-profile-image

    DJ

    Al kom je met 100.000 goede argumenten om bypasses en dijkverleggingen (in Cortenoever en Voorst) te weerleggen, de overheid heeft overal maling aan en gaat z'n eigen gang. Klankbordgroepen en inspraakreakties kun je net zo goed in de IJssel gooien, want er wordt niets mee gedaan. Aan de geldverspilling komt nooit een einde; de burger wordt als een citroen uitgeperst.

  • no-profile-image

    aan de goeie

    Zal rietkerk dan ook nog in kampen wonen als de dijken dan gaan doorbreken?

Of registreer je om te kunnen reageren.