Home

Achtergrond 487 x bekeken

Aanleg EHS ligt onder vuur

De coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie over­wegen nadrukkelijk een pas op de plaats te maken bij het realise­ren van de Ecologische Hoofd­structuur (EHS). De maatregel zou circa 200 miljoen euro opleveren.

Dat zeggen bronnen rond het overleg dat de partijen momen­teel voeren om het hoofd te bieden aan de economische crisis. Het ’temporiseren’ van de EHS, het beoogde netwerk van aaneenge­sloten natuurgebieden, is een van de voorstellen die op tafel ligt, zegt een ingewijde. Voordeel van de maatregel is dat deze vermoedelijk op relatief weinig weerstand zal stuiten, om­dat de aanleg van de EHS toch al vertraagd dreigt te worden. Als het kabinet besluit minder geld uit te geven aan de aankoop en inrichting van de EHS, moet het in overleg treden met de provin­cies, die medeverantwoordelijk zijn voor uitvoering van de EHS.

De provincies klagen al langer dat de EHS niet op tijd klaar komt als zij geen extra geld krijgen. Sommige gedeputeerden hebben in het verleden al een balletje op­gegooid over het later realiseren van de EHS.De premier, beide vicepremiers, minister Piet Hein Donner en de fractievoorzitters van de coalitie­partijen overleggen dagelijks over een herziening van het regeerak­koord in het licht van de crisis. Vakministers als Gerda Ver­burg (LNV) zijn daar naar ver­luidt niet direct bij betrokken en worden later geconfronteerd met het onderhandelingsresultaat. Een akkoord wordt niet eerder dan volgende week verwacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.