Home

Achtergrond 277 x bekeken 4 reacties

Zuivelexport VS daalt fors

De Amerikaanse zuivelexport zal dit jaar fors afnemen. Dat verwacht USDA, het ministerie van landbouw in de VS.

Afgelopen jaren maakte de zuivelexport een enorme groei door en veroverde de VS marktaandeel ten koste van de EU. De zuivelexport steeg van 767 miljoen euro (1 miljard dollar) in 2003 naar 3,1 miljard euro (4 miljard dollar) in 2008. De VS was in 2008 de belangrijkste exporteur van magere melkpoeder op de wereldmarkt.

Het ministerie van landbouw verwacht voor 2009 een daling van de zuivelexport naar zo’n 2,4 miljard euro (3,1 miljard dollar). De export van magere melkpoeder daalt naar verwachting van 400.000 naar 350.000 ton, de boterexport krimpt met 45.000 ton (43 procent) na een forse groei vorig jaar. Voor kaas wordt, na een exportrecord in 2008, voor 2009 een daling van 19 procent verwacht van 125.000 naar 101.000 ton.

Exporteurs hebben nu te maken met onzekere markten, lagere consumptie en export. Bovendien herstelt de melkproductie van Nieuw-Zeeland weer van de droogte. Het land is traditioneel een belangrijke zuivelexporteur naar Azië en concurrent op deze markt van de VS.
De binnenlandse vraag in de VS is eveneens kleiner en kan de stijgende productie niet bijhouden. De USDA verwacht dat de prijzen voor zuivelproducten en daarmee de melkprijzen, voorlopig onder druk blijven staan. Melkveehouders komen in problemen. De voerprijzen zijn wel lager ten opzichte van vorig jaar, maar nog steeds hoog.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  pietje puk

  De exportdaling van de kaas wordt veroorzxaakt door DOC natuurlijk. Die geven de kazen weg!!!!

 • no-profile-image

  gli

  Zijn we niet in meerderheid voor vrije markten?
  Is LTO daar ook niet onbeperkt voorstander van? Nou mensen als dit zo is dan moeten we de klappen gewoon opvangen. Na regen komt toch zonneschijn? En dat er dan een groot percentage van de mensen die zon niet meer zien opkomen kan toch de managerbestuurders van landbouworganisaties en grote foodondernemingen geen moer schelen. Of zou het anders zijn?
  Ik help het hopen!

 • no-profile-image

  Ondernemende veehouder uit Groningen in binnen en

  Ja Amerika kan toch goedkoop produceren? Als ze zich nu al terug trekken van de WERELDMARKT wie kan er dan wel voor produceren?! Amerika trekt zich terug in eigen regio.......waar heb ik dat meer gehoord....o ja de Merril Lynchen van deze tijd hebben zich noodgedwongen ook moeten terugtrekken van de WERELDTONEEL......
  Produceer gequoteerd voor je eigen EU binnenmarkt en laat de WERELDMARKT voor een kwartje invullen door de andere Zuivelproducenten Australie en Nieuw Zeeland. Liever de zieke wereld markt kwijt dan de eigen gezonde sector in de vernieling jagen! LTO wordt eens wakker en stuur Schenk de laan uit en plak zn lippen op elkaar, zodat hij geen nonsens meer kan verkopen!

 • no-profile-image

  Boesje

  Ja, ondernemende veehouder uit groning.
  68% van de veehouders staat achter je.
  Hoe krijgen we die Schenk uit beeld ?
  Hij heeft nooit een onderzoek willen doen hoe wij erover dachten. Nu hebben we er één en laten we dat ook gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.