Home

Achtergrond 184 x bekeken

Zuid-Nederland dompelt zich in carnaval

Het zuiden van Nederland is vanaf zaterdag in de ban van het carnaval. Tot en met dinsdag nemen in Gelderse, Noord-Brabantse en Limburgse dorpen en steden de prinsen en leutvorsten de macht over van de burgemeesters. Verkleden, kleurrijke optochten en uitbundig feesten horen traditioneel bij het volksfeest van onder de rivieren.

Ogenschijnlijk is er onder de rivieren sprake van één groot feest. Toch zijn er verschillen tussen de versies van het carnaval. Zo heeft iedere Noord-Brabantse plaats een eigen naam tijdens carnaval. Den Bosch heet Oeteldonk, Eindhoven gaat door het leven als Lampegat en Breda wordt omgedoopt in het Kielegat.

In Limburg kiezen carnavalsvierders liever voor plaatselijke carnavalsmuziek en ligt het accent op het maken van een uniek carnavalstenue.

Carnaval duurt tot en met vastenavond, dinsdag middernacht, waarna volgens de katholieke kerk de vastentijd begint. In Limburg spreekt men van ,,vastelaovend'' en zou het niets met het aanstaande vasten te maken hebben, maar met vruchtbaarheid.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.