Home

Achtergrond 258 x bekeken

Ziek van de stress

De een wordt ziek van stress, de ander kan rustig doorgaan.

Volgens Vera Brinks heeft dat mogelijk te maken met de genetische verschillen in de werking van stresshormonen. Zij verdedigt donderdag haar proefschrift op de Universiteit Leiden.

Brinks deed onderzoek naar stress en de werking ervan. "Stress helpt de mens om belangrijke gebeurtenissen te onthouden'', legt Brinks uit. "Als je eten aan het zoeken bent en een leeuw je pad kruist, dan heb je in het vervolg een grotere overlevingskans wanneer je onthoudt waar je de leeuw tegenkwam.''

Maar stress kan de mens ook in de war brengen. Dat gebeurt bijvorbeeld bij mensen die lijden aan een posttraumatische stress-stoornis (PTSS): zij kunnen de herinnering aan een traumatische gebeurtenis niet meer loslaten, zijn prikkelbaar en kampen met concentratieproblemen.

Uit het onderzoek van Brinks blijkt dat dat te maken heeft met de werking van corticosteroïden, hormonen die bij stress worden afgegeven door de bijnierschors. De steroïden hechten zich in de hersenen aan twee verschillende soorten receptoren: MR en GR. "Via deze receptoren beïnvloeden de steroïden onze emoties en leer- en geheugenprocessen'', aldus Brinks.

Met behulp van muizen onderzocht Brinks de invloed van genetische verschillen op het effect van stress. In verschillende doses kregen de dieren een stresshormoon toegediend. De beestjes waarbij twee receptoren actief waren, bleken minder angstig, waren gemotiveerder en wisten precies waar lekker eten lag. "Emotie verbetert de cognitieve prestatie'', concludeert Brinks.

Ook bootste de promovenda bij de muizen een traumatische gebeurtenis na. Het meerdere malen laten horen van een geluid tezamen met een elektrische schok resulteerde in van angst verstijfde muizen bij het horen van het geluid. "Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt bij mensen die zo'n stressstoornis ontwikkelen.''

De muizen raakten hun traumatische herinneringen echter niet meer kwijt, toen een van de receptoren genetisch werd uitgeschakeld. Volgens Brinks biedt haar onderzoek dan ook aanknopingspunten voor de behandeling van PTSS. "Misschien zijn soldaten met een bepaalde genetische opmaak er wel bij gebaat als zij preventief stresshormonen toegediend krijgen na een traumatische gebeurtenis. Bij anderen zouden de herinneringen daardoor mogelijk juist worden versterkt.''

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.