Home

Achtergrond 171 x bekeken

Wisselkoersen blijven nogal wispelturig

Onzekere berichten over met name de Amerikaanse economie maken dat wisselkoersen zich onvoorspelbaar blijven ontwikkelen.

Voor de export van landbouwproducten is de rentestap van de Russen goed nieuws, terwijl het Britse pond mogelijk verder daalt. Het Britse pond is sinds eind vorige week zoals verwacht op een bijzonder lage waarde ten opzichte van de euro terechtgekomen. Was een euro een week geleden 0,87 pond waard, donderdag steeg de eenheidsmunt verder boven de 0,90 pond. De crisis treft Engeland dan ook erger dan welk West-Europees land ook.

De Bank of England kan het Britse pond verder onder druk zetten door de basisrente te verlagen. Mervyn King, voorzitter, heeft verklaard hier voor te voelen, zeker nu blijkt dat de Britse economie een zorgwekkende 4 tot 6 procent krimpt.

Gezien het feit dat de centrale bankiers de laatste maanden de rente, die wordt berekend tussen banken, reeds verlaagden van 5 naar 1 procent, lijkt een scherpe val van het pond de meeste analisten niet waarschijnlijk. Eigenlijk kan het pond in hun ogen niet veel dieper vallen.

Rusland doet ondertussen precies het tegenovergestelde en verhoogt de rente, wat het einde lijkt te betekenen van de reeks waardeverminderingen van de roebel. Op weekbasis won de munt 4,4 procent tegenover de dollar en euro bij elkaar opgeteld. Een euro is nu circa 44,44 roebel, terwijl dit vorige week 46,5 roebel was.

Exporteurs zijn niet direct uit de brand: vorig jaar was de roebel reeds een probleem en was de Europese munteenheid 35 roebel waard. Omdat de roebel lange tijd dezelfde kant op bewoog, heeft dat speculanten aangetrokken. Deze kunnen het koerseffect versterken.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.