Home

Achtergrond 172 x bekeken

Week 9: vraag en aanbod eieren wisselt

De vraag naar scharreleieren wisselt sterk. In de gebieden waar men nog van de vakantie geniet, valt dat wat tegen en dat geldt zeker ook voor de zuidelijke provincies waar men begin van deze week nog Carnaval vierde. Er zijn echter uiteraard ook regio’s waar de vraag normaal oogt en waar met name een oplopende interesse valt waar te nemen naar de kleinere S eieren.

Het aanbod van eieren wisselt wat naar soort, waarbij vooral vrije uitloopeieren ruim beschikbaar zijn en wat boven de markt blijven hangen. Het aanbod van biologische eieren zou juist weer wat krapper zijn. De industrie blijft redelijk in beeld, echter in de prijzen die de verwerkers willen betalen zit nauwelijks enige beweging. Deze markt is vast gestemd.

Hoewel eieren vanuit EU lidstaten vaak al snel te duur zijn voor derde landen, neemt de vraag vanuit landen buiten de EU volgens enkele pakstations duidelijk toe. Het lijkt er dus op dat eieren op mondiaal niveau wat minder ruim beschikbaar zijn.

Op de Duitse markt stabiliseren de prijzen voor vrijwel alle soorten. Enkel scharreleieren die op de vrije markt worden aangeboden zouden wel wat in prijs oplopen. In het algemeen neemt de vraag naar eieren op de Duitse markt wat af.

Voor de komende maand verwachten Duitse marktdeskundigen dat het aanbod van eieren wat beperkter uit gaat vallen. De Duitse productie loopt wat terug en dit zal zeker, in het licht van de verdere omschakeling naar alternatieve eieren, niet snel gaan veranderen.

Naast deze omschakeling die uiteraard de nodige tijd vergt, zijn er in Duitsland zeker ook pluimveehouders die nu nog kooihennen houden, maar niet van plan zijn over te stappen op de één of andere vorm van alternatieve huisvesting. Zoals het er nu naar uit ziet, zal deze groep de bedrijfsvoering helemaal beëindigen. De Duitse productie van eieren zal daardoor vooralsnog zeker niet gaan oplopen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.