Home

Achtergrond 181 x bekeken

Week 6: kuikenprijzen stabiel

Het beeld op de markt van kuikenvlees oogt weliswaar iets minder positief dan de afgelopen weken, maar voor het merendeel beoordelen slachters en handelaren de markt toch nog wel als redelijk vriendelijk van toon.

Het minder positieve beeld zit vooral toch weer in de afzet van kuikenfilet. Enkele weken geleden meldde men dat de filetmarkt, weliswaar aarzelend, iets leek op te veren, maar deze week lijkt de klad er weer in te komen. Er zijn weliswaar voortdurend acties met kipfilet bij de diverse retailers, maar de prijzen zijn zo laag, dat het hier vooral wegwerken van kilogrammen betreft.

Er zijn deze week bij C1000, Jumbo en Lidl bijvoorbeeld volop acties met filet en kuikenbouten waarbij men prijzen hanteert die op een dermate laag peil liggen, dat men zich afvraagt in hoeverre men daar nog iets op kan verdienen. Daar komt nog bij dat er ook acties lopen voor varkens en rundvleesproducten, waarbij men werkelijk extreem lage prijzen hanteert. De consument heeft het bij de vleesaankopen wat dat betreft dus voor het uitzoeken.

De afzet van kuikenbouten naar Oost Europese bestemmingen loopt weliswaar goed door, maar de weerstand neemt wel wat toe. De koersen van de lokale munten staan in veel van deze landen onder druk en dat betekent dat er wel een hobbel genomen moet worden om de toch nog redelijk geprijsde kuikenbouten aan te kopen.

De prijzen van kuikenbouten ligt nu zo rond de € 1,25 a € 1,30/kg. Weliswaar zijn de marktomstandigheden niet altijd van jaar tot jaar vergelijkbaar, maar begin februari van 2008 en 2007 en zeker ook 2006, lag deze prijs op een aanmerkelijk lager peil dan dit jaar.

De vraag en afzet van andere kuikendelen zoals vleugels, poten en ook MDM meat is zondermeer goed en daar is men best tevreden over. Het gevolg is dat er op dit moment ook niet zo veel product wordt ingevroren, zodat het met de lopende voorraden wel meevalt.

Het aanbod van kuikenvlees is in de gehele EU nog steeds niet extreem ruim van omvang, maar eerder wat aan de magere kant. Dat is vermoedelijk, in combinatie met een redelijk consumptiepeil, de belangrijkste oorzaak van het huidige, toch nog redelijk vriendelijke marktbeeld, dat normaliter rond deze tijd van het jaar toch vaak wat moeizamer oogt dan nu het geval is.

Zowel de basiscontractprijs, alsmede de “vrije” kuikenprijzen stabiliseerden op het niveau van de afgelopen week.

(Bron: PVE)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.