Home

Achtergrond 203 x bekeken 3 reacties

Waterschapsbelasting groeit sneller dan inflatie

De Waterschappen verkrijgen in 2009 2,165 miljard euro aan inkomsten uit waterschapsbelastingen. .

In 1995 was dat bedrag nog 1,13 miljard euro. Die stijging van 91 procent in 14 jaar is bijna twee keer zoveel als de inflatie. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De belasting die opgelegd wordt voor het watersysteembeheer, zoals het op peil houden van het oppervlaktewater, wordt de laatste tien jaar steeds meer opgebracht door huiseigenaren, bezitters van bedrijfspanden en bewoners, en steeds minder door grondbezitters.

Het aandeel van eigenaren van huizen en bedrijfspanden in de belasting voor watersysteembeheer en is gestegen van 39 procent in 1995 naar 51 procent in 2009, terwijl het aandeel dat bewoners betalen met bijna de helft is toegenomen, van 26 procent naar 37 procent. Grondbezitters brengen in dit jaar 12 procent van deze belastingen op, in 1995 was dat nog 35 procent.

Kelly Lubbers

Laatste reacties

 • no-profile-image

  melkveehouder

  Ach zelfs een waterschapsverkiezing konden ze nog niet fatsoenlijk organiseren. Sybe Schaap met zijn mooie praatjes kan maar beter opstappen

 • no-profile-image

  anke van Nes-Wansinck

  Belachelijk dat wij, met z'n 2en, net zoveel moeten betalen als een gezin met 2 of meer kinderen. Ons gebruik van water is dan toch stukken minder dan een gezin met een paar of meer kinderen??!! Wij moeten nu dik 330,- Euro betalen en dat terwijl we per 3 maanden ook al een behoorlijk bedrag aan gebruik van water hebben moeten betalen. Dit gaat weer nergens over! Een bezwaarschrift indienen heeft geen zin dus: bedankt weer overheid!!! 'T gaat weer lekker hier in Nederland!

 • no-profile-image

  gert

  de burger moet betalen voor droge voeten

Of registreer je om te kunnen reageren.