Home

Achtergrond 161 x bekeken 1 reactie

Voedingsstoffen en kunstmest lichtpuntje voor DSM

De divisies die kunstmest en voedingsstoffen produceren presteerden het vierde kwartaal van 2008 goed, maar verder is DSM ernstig geraakt door de economische crisis.

Het bedrijfsresultaat van daalde 35 procent tot 123 miljoen euro. De omzet daalde met 6 procent tot 2,1 miljard euro.

De economische crisis drukte in het laatste kwartaal de resultaten van de chemiereus, dat over heel 2008 toch een recordprestatie neerzette. DSM Nutritional Products zag de autonome omzet 21 procent stijgen tot 2,7 miljard euro.

Vanaf het einde van het derde kwartaal voelde de voedingsmiddelen- en diervoedersector het afbouwen van voorraden. De marktvolumes daalden. De winst steeg door een hardere dollar en betere prijzen voor premixen en pure vitamines met 62 procent naar 447 miljoen euro.

DSM Food Specialties, dat onderdeel is van Nutrition Products, zag door hogere grondstofkosten de winst dalen. De omzet steeg wel door een aanhoudend hoge vraag. Het bedrijf breidde de productie in Delft daarom uit met 35 procent.

DSM Agro, de kunstmestafdeling van de Base Chemicals & Materials-divisie, profiteerde van gehandhaafde hoge verkoopprijzen. Voor dit jaar worden lagere prijzen voor kunstmest verwacht.

Met een bedrijfsresultaat van 903 miljoen euro over het hele jaar, een stijging van 10 procent vergeleken met een jaar eerder, voldeed het bedrijf aan de belofte aan de aandeelhouders.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    de kunstmestafdeling profiteerde van de gehandhaafde hoge prijzen,dat hebben de boeren vorig jaar gemerkt,bijna het dubbele van 2007

Of registreer je om te kunnen reageren.