Home

Achtergrond 277 x bekeken 1 reactie

Vigef: appelmoesregels beknotten verwerkers

Nederlandse fruitverwerkers willen af van de Nederlandse kwaliteitsvoorschriften voor appelmoes.

Dat stelt de koepel voor verwerkende bedrijven Vigef. Deze organisatie doet een aanvraag bij het Productschap Tuinbouw om de verordening in te trekken.

De verordening zou Nederlandse bedrijven benadelen ten opzichte van buitenlandse producenten. Daar bestaan vaak geen of minder vergaande kwaliteitsvoorschriften. Steeds meer appelmoes komt uit het buitenland, zonder dat daarvoor de kwaliteitsrichtlijnen worden gevolgd.

Volgens Vigef is import niet onveiliger, maar gaat het om zaken als de minimum suikergehaltes om het appelmoes te mogen noemen. Het zou bedrijven niet alleen benadelen ten opzichte van buitenlandse leveranciers, ook beknopt het innovatie. "Als je wilt spelen met het suikergehalte, wordt dat nu beperkt", stelt een Vigefwoordvoerder.

De regels voor appelmoes zijn al oud. Bedrijven die toch met nieuwe recepturen willen werken buiten de verordening om, noemen het product vaak compote. Dat geldt ook voor geïmporteerd product, maar volgens Vigef zien consumenten het als hetzelfde product en is zo de concurrentiepositie verstoord. Vigef verwacht dat zonder de verordening een aantal nieuwe producten op de markt komt.

Eén reactie

  • no-profile-image

    gert

    waarin een klein land groot kan zijn,regels ,regels en nog eens regels

Of registreer je om te kunnen reageren.