Home

Achtergrond 170 x bekeken

Verburg: veldproef vogelpest is nauwelijks riskant

Minister Gerda Verburg vindt het risico van verspreiding van vogelpest door onderzoek bij trekvogels verwaarloosbaar klein.

Er is weinig kans dat dit onderzoek tot besmettingen in de pluimveehouderij zal leiden. Dat schrijft Verburg mede namens volksgezondheidsminister Ab Klink aan de Tweede Kamer.

Onderzoekers van het Nederlands Instituut voor Ecologie en het Erasmus Medisch Centrum hebben zwanen besmet met een laagpathogeen vogelgriepvirus en vervolgens losgelaten om ze met een zender te volgen.

Weerstand

Zowel vanuit de pluimveesector als de politiek kwam hierop veel reactie, omdat men bang is voor een mutatie van het virus naar een hoogpathogene variant. Volgens Verburg is de kans hierop echter erg klein met het gebruikte virus H4N6. Er is volgens haar nog nooit een hoogpathogene variant van dit virus gevonden.

Bovendien komt het gebruikte virus in de natuur veel voor. ”Van alle trekvogels die in Nederland overwinteren zijn er op een willekeurig moment altijd meer dan 100.000 die eenzelfde of een vergelijkbaar virus bij zich dragen.”

Verburg stelt dan ook dat het experiment een verwaarloosbaar risico voor de pluimveesector met zich brengt. Bovendien wijst de minister erop dat het onderzoek is goedgekeurd door de Dierexperimentencommissie en dat alle nodige vergunningen zijn verleend.

De pluimveesector stuurde vorige week nog een brief naar minister Klink om haar bezorgdheid te uiten. Het Productschap Pluimvee en Eieren (PPE) drong aan op snel antwoord op de vragen. Volgens het PPE zijn er niet alleen in Nederland zorgen over, maar hebben ook buitenlandse fokkerijorganisaties vragen over het risico van handel met Nederland.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.