Home

Achtergrond 242 x bekeken

Verburg: beheer wilde zwijnen allereerst zaak provincie

Het beheer van de wilde zwijnenstand, met name op de Veluwe, is in de eerste plaats een zaak van de provincie.

Dat heeft minister van LNV Gerda Verburg vanmiddag geantwoord op vragen vanuit de Kamer. Tijdens een debat klonk er veel kritiek van de linkse oppositie op de beheerjacht op wilde zwijnen. PvdD en GroenLinks vonden een nagestreefde wilde zwijnenpopulatie van 860 "absurd laag".

Verburg verwees naar het faunabeheerplan, waarvan een nieuwe versie in de maak is. Verschillende organisaties, zowel landbouw- als natuur-, werken daaraan onder leiding van de provincie. Daarbij moeten verschillende belangen goed tegen elkaar worden afgewogen, aldus de minister: niet alleen de bescherming van de soort, maar ook het beperking van schade en overlast, beperken van het risico op verkeersongelukken en het risico op dierziekten.

De zwijnenpopulatie bedroeg volgens Verburg in de zomer bijna 7.000; van de ruim 6.000 af te schieten zwijnen is 89 procent gerealiseerd, meldde de minister.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.