Home

Achtergrond 163 x bekeken

'Veel fouten in operatiekamers'

Vooral bij mensen die onder het mes gaan, worden in ziekenhuizen fouten gemaakt.

Bijna 65 procent van de onbedoelde en vermijdbare medische schade treedt op bij operaties. Dat blijkt uit een Nederlandse studie naar patiëntveiligheid die zaterdag wordt gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Aan het onderzoek deden 21 ziekenhuizen mee. In totaal werden bijna achtduizend medische dossiers door een team van ervaren artsen en verpleegkundigen geanalyseerd.

Volgens de onderzoekers had ruim een derde (36,5 procent) van de onbedoelde schade 'meer dan waarschijnlijk' vermeden kunnen worden. Ruim 4 procent is 'vrijwel zeker' vermijdbaar geweest. Het onderzoek is uitgevoerd door het VU Medisch Centrum, Nivel en een aantal wetenschappers. De onbedoelde en vermijdbare schade kan bij patiënten leiden tot blijvend letsel en zelfs de dood.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.