Home

Achtergrond 306 x bekeken

Veehouder schenkt gratis melk voor buren

Melkveehouder Free Lueks uit Loo-Bathmen deelt gratis melk uit aan zijn buren.

Hij heeft becijferd dat hij dit melkprijsjaar zijn quotum overschrijdt. "Het gaat om ruim 20.000 kilo", vertelt hij. "Tot 30 maart is de melk gratis af te halen." Lueks melkt 125 koeien. Het zou volgens de veehouder goed zijn als de productie ten aanzien van het melkquotum over een periode van drie jaar zou worden bekeken. "Het is haast onmogelijk om het quotum precies vol te melken." Vorig jaar onderschreed hij zijn quotum met 1,5 procent. Foto Ronald Hissink

Johan Bakker is druk in de nieuwe serrestal die hij samen met zijn ouders Bert en Ina liet bouwen. Morgen stelt het bedrijf de deuren open voor het publiek. De familie uit het Drentse Hollandscheveld is goed driekwart jaar geleden in het nieuwe bedrijf getrokken. Eerst zaten ze op een krappe plek middenin de lintbebouwing. Nu is er ruimte. Ze melken 110 koeien met een driebox Titan melkrobot. Foto Jacob Melissen

Levend vee in Parijs. Zondag begint de vakbeurs Sima. Foto ANP

De Bietenclub in het Belgische Sint-Laureins liet akkerbouwers vandaag zien dat je ook zonder te ploegen de grond goed kunt bewerken. Dat heeft voordelen, vindt Noël De Causmaecker, voorzitter van de studieclub. "Je kunt de grond 40 tot 50 procent sneller bewerken. Het bespaart 30 procent brandstof. En de humus blijft bovenin, zodat je door de extra mineralisatie minder stikstof hoeft te geven. Steeds meer akkerbouwers zijn geïnteresseerd. De demodag trok totaal bijna 250 bezoekers." Foto Wim Kooyman

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.