Home

Achtergrond 228 x bekeken

Valse concurrentie dreigt

NOP: ‘Brussel moet scherp toezien op batterijverbod’

De NOP ziet de buitenlandse batterij als een dreigende valse concurrent. Brussel moet daarom scherp in de gaten houden of EU-lidstaten in 1012 legbatterijen wel hebben vervangen door diervriendelijker huisvestingsystemen.

Als er geen goede controle is op naleving van de Europese verplichting om de legbatterij in 2012 definitief uit te bannen dan schaadt dat de internationale concurrentiepositie van de Nederlandse legsector. „Er zit geen enkele druk op de omschakeling’’, waarschuwde secretaris Alex Spieker van de NOP maandagavond 16 februari 2009 in een toespraakje op een bijeenkomst in Brussel.

Nederland is Europees koploper in de vervanging van de legbatterij; andere landen volgen op grote afstand. „In Nederland is nu zo'n 60 procent van de pluimveehouders overgestapt op andere systemen. Wij kunnen de komende twee à drie jaar met de hakken over de sloot het doel van 2012 halen'', zei Alex Spieker. „Maar in de rest van Europa is nog maar 20 à 30 procent overgeschakeld. Daar is nog zo'n enorme slag nodig, dat kan nooit gehaald worden.''

Spanje, Portugal, Italië en Polen nemen het aanstaande batterijverbod amper serieus. Volgens Alex Spieker installeren pluimveehouders in Polen nu nog gloednieuwe legbatterijen. Die kunnen in 2012 nooit afgeschreven zijn. Spieker vreest een ernstig gebrek aan controle op naleving van het verbod in die landen. Hij houdt er rekening mee dat Nederland straks wordt overstroomd door Poolse industrie-eieren. Ook van buiten de EU verwacht hij sterke concurrentie; de import vanuit Oekraïne, de Verenigde Staten en zelfs China zal toenemen.

Nederland zal tijdelijk kunnen profiteren van een grotere vraag naar scharreleieren in Duitsland. De verwachting is dat de legkippenstapel van 40 miljoen dieren met 5 tot 10 miljoen dieren zal krimpen omdat Duitse pluimveehouders het bedrijf beëindigen in plaats van omschakelen. Maar op langere termijn is de kostprijs van Nederlandse eieren te hoog voor bestemming industrie. Die productie zal door andere landen worden overgenomen.

Behalve een straffe controle ziet Alex Spieker twee mogelijkheden voor een oplossing. De eerste, die niet zijn voorkeur heeft, is uitstel tot 2015. De tweede is een classificatie van eieren naar de mate van dierenwelzijn.

Europarlementariër Jan Mulder (VVD) heeft over de mogelijkheden van classificatie vandaag, dinsdag 17 februari 2009, vragen voorgelegd aan de Europese Commissie. Een half jaar geleden had hij al vragen gesteld over een tijdige omschakeling. Toen antwoordde de Commissie geen problemen te verwachten en dat van uitstel geen sprake kon zijn.

Foto

Henk Dokter

Of registreer je om te kunnen reageren.