Home

Achtergrond 166 x bekeken 4 reacties

VVD wil miljarden bezuinigen

Het kabinet moet alleen dit jaar al ongeveer 10 miljard gaan bezuinigen om het financieringstekort van de overheid niet verder te laten oplopen dan tot 2 procent.

Dat zei VVD-leider Mark Rutte vandaag in een reactie op de economische voorspellingen van het Centraal Planbureau. Rutte wil miljarden weghalen bij de ministeries van Sociale Zaken, Verkeer, Ontwikkelingssamenwerking en bij "alle hobby's van de ChristenUnie''. "Anders leggen we de ellende bij volgende generaties.''

Op het budget voor ontwikkelingssamenwerking kan 1 miljard gekort worden, meent Rutte. Op de "rare kilometerkastjes'' van minister Eurlings kan 3 miljard bespaard worden als de kilometerheffing niet wordt ingevoerd.

Verder ziet hij mogelijkheden om te korten op de uitgaven voor gratis schoolboeken en door te snijden in de bureaucratie in de thuiszorg. Ook bij maatschappelijke stages en het kindgebonden budget is volgens Rutte veel geld weg te halen. Hij ziet ook mogelijkheden te bezuinigen op het budget voor re-integratie, bij de bijstand onder 27 jaar en op de WAO-uitkeringen ("de hoogste in de wereld'').

Tegelijkertijd moet het kabinet geld in de economie pompen door investeringen in wegen, de bouw en het openbaar vervoer naar voren te halen. Op de langere termijn hoopt hij dat de AOW-leeftijd naar 67 wordt verhoogd en dat het kabinet het voor bedrijven eenvoudiger maakt personeel aan te nemen en ook weer te kunnen ontslaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Benny Wijs

  Laat ze maar eens stoppen met landbouwgrond op te kopen en om te zetten naar natuur.
  Daar zijn vele miljoenen te besparen.

 • no-profile-image

  gert

  al die natuur brengt niet op wat ze er van verwachten,geld voor onderhoud is er vaak niet

 • no-profile-image

  gert

  ook minder betalen aan de EU,nederland is netto betaler,betaald 6miljard meer dan het terugkrijgt

 • no-profile-image

  vos

  vvd opheffen is een nog betere bezuiniging

Of registreer je om te kunnen reageren.