Home

Achtergrond 251 x bekeken 5 reacties

'Uitbreiding areaal funest voor aardappelprijs'

Een uitbreiding van het aardappelareaal in Noordwest-Europa is funest voor de aardappelprijs. Dat stelt de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV).

De Noordwest-Europese organisatie van aardappeltelers NEPG stelde onlangs dat het areaal aardappelen in Noordwest-Europa dit jaar gaat groeien. Volgens de NEPG hebben telers geen alternatief voor de aardappelteelt. Om de stijgende teeltkosten op te vangen gaan telers juist meer aardappelen verbouwen. In de NEPG zitten telersorganisaties uit Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De NAV vindt een areaalgroei slecht voor de aardappelsector. In Noordwest-Europa is volgens de NAV vorig jaar 491.000 hectare aardappelen verbouwd. "Bij een areaaluitbreiding van 5 procent groeit dat naar 514.000 hectare. De laatste vijf jaar schommelde de gemiddelde opbrengst per hectare tussen 43,2 en 49,1 ton. De uiteindelijke aardappelopbrengst komt in Noordwest-Europa dan op 22,2 miljoen tot 25,2 miljoen ton."

Inkrimping areaal

Volgens de NAV krijgen telers pas een redelijke prijs als het aanbod tussen de 20 en 21 miljoen ton ligt. "In jaren met een productie van 23 miljoen ton was het huilen met de pet op, niet alleen in Nederland, maar ook in België, Frankrijk en Duitsland."

De NAV roept telers in Noordwest-Europa op om vrijwillig hun aardappelareaal met 10 procent te krimpen. "Dat is noodzakelijk om tot een voor telers aanvaardbare prijs te komen. Een areaalkrimp van 10 procent leidt op basis van historische gegevens tot een aardappelprijs van 13 tot 14,5 cent per kilo."

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Boer

  Misschien eerst eens kijken naar het verschil tussen onze telersprijs en consumentenprijs. Lijkt me goed idee om ons daar eens druk over te maken..!!

  Zucht....

 • no-profile-image

  rinus

  Quotum richt zich op regulering van de productie. Dus kg melk of kg suiker, niet op het aantal koeien of aantal ha bieten.
  Een 1 op 5 verplichting heeft dus niets met een quotum te maken omdat een akkerbouwer bv ook land kan bijhuren op minder geschikte locaties (als hij zonodig zijn schuur vol wil hebben).
  Zonder tussenhandel blijven de meeste boeren met hun aardappelen zitten dus de schuld van een overschotprobleem bij de tussenhandel zoeken is vergezocht. Bovendien is elke boer nog vrij zijn handelaar te kiezen en ook vrij om zijn contractprijs te accepteren.

 • no-profile-image

  freek

  dat zou met een paar extra woorden wel op een qoutum voorstel lijken.
  DE TUSSEN HANDEL IS HET PROBLEEM

 • no-profile-image

  Rinus

  De consumentenprijs is nauwelijks gerelateerd aan de telersprijs. Je kunt je wel druk maken dat de consument teveel betaalt, daar werk je geen overschotten mee weg. De handel verplichten meer te betalen dan wat nodig is om hun product te verkrijgen is ook zinloos; een boer koopt zijn trekker ook waar hij het goedkoopst is.

 • no-profile-image

  Rinus

  Vrijwillige krimp van areaal zie ik niet gebeuren. Zonder de garantie dat je buurman ook krimpt, zal een boer niet snel een deel van zijn productie-, opslag- en mechanisatiecapaciteit niet benutten.
  Betere manier is om naar een 1 op 5 teelt voor aardappelen te gaan.
  Uit oogpunt van biologische aaltjesbestrijding kan dit ook een verplichtend karakter krijgen, te controleren door de PD. Luizenproblematiek in de pootaardappelteelt kan ook beter aangepakt worden als de percelen minder aan elkaar grenzen.
  Veelal wordt tegen mij gezegd dat Frankrijk zich daar dan ook aan moet houden; deze reactie impliceert voor mij dat degene zelf ook al liever niet wil krimpen. Bovendien is de vruchtwisseling in Frankrijk al veel ruimer en is ook niet alle grond daar geschikt voor aardappelen.
  Bij een 1 op 5 teelt zal er misschien meer grond van veehouders gebruikt worden in (ruil)huur, maar dat heeft vaak ook weer andere beperkingen.

  Voor mij staat vast:
  Ruimere teelt = gezonder gewas x betere prijs = beter rendement

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.