Home

Achtergrond 168 x bekeken

Uitbetaling MEP loopt achter

SenterNovem loopt soms twee maanden achter met het uitbetalen van MEP-subsidies aan boeren die windenergie opwekken of biomassa vergisten. Dat blijkt uit een rondgang langs boeren.

SenterNovem zegt dat de gemiddelde wachttijd nu drie weken bedraagt, en verder wordt teruggebracht. Het gaat om substantiële bedragen, aldus een woordvoerder van energiebedrijf Greenchoice, dat circa 100.000 klanten voorziet van groene stroom. "Vervelend, want iedereen heeft verplichtingen naar banken toe."

Volgens Henk Brink, voorzitter van de LTO-werkgroep Duurzame Energie, is voor boeren onduidelijk waarom SenterNovem achterloopt. SenterNovem claimt dat de achterstand het gevolg is van het overnemen van de dossiers van EnerQ, een Arnhemse firma.
SenterNovem nam vanwege de nieuwe Elektriciteitswet de uitvoering van de subsidieregeling Milieukwaliteit Energie Productie (MEP) vanaf 1 januari over.

Slordig

Varkenshouder Eric Douma, die onder meer aardappelschillen en maisresten vergist, heeft deze week de vergoeding voor december ontvangen. "Vroeger kregen we iedere maand de twintigste ons geld, daar kon je de klok op gelijkzetten. We gaan nu richting eind februari, dus betaalt men twee maanden na indiening."

Douma, die ook in de LTO-commissie zit, zegt te begrijpen dat de organisatie erg veel dossiers heeft moeten overnemen. "SenterNovem wist dit echter al sinds half 2008. Slordig is het dus wel." Via de MEP-regeling ontvangen boeren een vast bedrag tot 9,7 cent per kilowattuur, afhankelijk van energiesoort en installatie.

Of registreer je om te kunnen reageren.