Home

Achtergrond 227 x bekeken

Transgeen areaal groeit naar 125 miljoen hectare

Het areaal transgene gewassen is vorig jaar uitgekomen op 125 miljoen hectare verdeeld over 25 landen.

Dat is 10,7 miljoen hectare méér dan in 2007 is verbouwd. Het aantal boeren dat genetisch veranderde gewassen teelt is met 1,3 miljoen gestegen naar 13,3 miljoen boeren.

Dat staat in het jaarrapport van de International Service for the Acquisition of Agri-biotech Applications (ISAAA), een organisatie die het gebruik van transgene gewassen wil stimuleren.

Volgens de ISAAA wordt in de EU ruim 100.000 hectare transgene mais verbouwd, het enige transgene gewas dat een Europese toelating heeft voor de teelt. Het areaal is vorig jaar 21 procent gegroeid. De transgene mais is vorig jaar verbouwd in Spanje, Tsjechië, Roemenië, Portugal, Duitsland, Polen en Slowakije. Het mag ook in Frankrijk worden geteeld, maar dat is vorig jaar volgens de ISAAA niet gebeurd.

De ISAAA verwacht dat het areaal transgene gewassen in 2015 wereldwijd is gegroeid naar 200 miljoen hectare in 40 landen. Voorzitter Clive James vindt dat transgene gewassen twee grote voordelen hebben. "Ze geven hogere opbrengsten dan de traditionele gewassen en de productiekosten vallen lager uit. Gebruik ervan is belangrijk omdat de wereldbevolking groeit naar 9,2 miljard mensen in 2050."

De natuurbeschermingsorganisatie Friends of the Earth (FoE) vindt het ISAAA-rapport misleidend. Volgens campagnecoördinator Helen Holder is het areaal veel kleiner dan de ISAAA aangeeft. "Transgene gewassen worden alleen op grote schaal verbouwd in landen die zich richten op afzet in de rijkere landen."

ISAAA-voorzitter James bestrijdt dit. "Onze gegevens zijn gebaseerd op uiteenlopende betrouwbare bronnen."

Of registreer je om te kunnen reageren.