Home

Achtergrond 157 x bekeken

Telefoonnummer vermiste kinderen nog niet EU-breed

De Europese telefonische hulpdienst voor vermiste kinderen werkt pas in vijf landen.

Alleen in Nederland, Griekenland, Hongarije, Portugal en Roemenië is het telefoonnummer 116000 dag en nacht bereikbaar.

Dat maakte Europees Commissaris Viviane Reding (Telecommunicatie) vandaag bekend in Brussel. Ze riep alle lidstaten op hun verantwoordelijkheid te nemen. Volgens haar is er sprake van, "een morele verplichting tegenover Europese ouders en kinderen''.
Een 116000-nummer dat overal in Europa werkt, moet de zoekcampagnes en de internationale samenwerking makkelijker en doeltreffender maken.

Volgens een besluit uit 2007 moeten EU-landen het telefoonnummer beschikbaar maken. Er is echter geen verplichting om dienstverlening te verzekeren. België en Slowakije nemen het 116000-nummer binnenkort in gebruik.

Sinds oktober 2007 zijn er ook nog twee andere Europese 116-telefoonnummers. Het gaat om 116111, waar kinderen om hulp kunnen vragen en om 116123 voor psychische bijstand.

Het telefoonnummer 116111 is in negen landen, maar niet in Nederland, bereikbaar. Nog eens vijf landen zijn bezig met de invoering.
Het hulpnummer voor psychische bijstand werkt alleen in Oostenrijk. Binnenkort komen daar Duitsland, Zweden en Slovenië bij.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.