Home

Achtergrond 380 x bekeken

Te weinig biologisch mest voor gesloten kringloop

Er is in Nederland te weinig biologische mest beschikbaar voor een 100 procent gesloten systeem in de biologische landbouw.

Dat blijkt uit onderzoek van het Landbouw Economisch Instituut (LEI). In 2010 worden er nieuwe mestnormen ingevoerd voor de biologische landbouw. Eén van de voorstellen is om toe te gaan naar een 100 procent gesloten systeem. De biologische landbouw in Nederland, 1233 bedrijven, voert in totaal per saldo netto 530 ton stikstof uit dierlijke mest aan.

Op dit moment is de productie van biologische mest niet alleen te laag om aan de vraag naar mest van de biologische akker- en tuinbouw te voldoen, maar er is ook een disbalans tussen de aan- en afvoer van de verschillende mestsoorten. Biologische pluimveemest wordt deels buiten de biologische landbouw afgezet terwijl er op biologische bedrijven gangbare runder- en geitenmest wordt aangevoerd.

Om de biologische mestkringloop sluitend te krijgen, kunnen zowel aan de kant van de aan- als van de afvoer maatregelen worden genomen. De biologische dierlijke sectoren moeten sterker gestimuleerd worden dan de plantaardige sectoren en de afzet van pluimveemest binnen de biologische landbouw moet meer gestimuleerd worden. Dat kan volgens het LEI bijdragen aan een gesloten mestkringloop.

Kelly Lubbers

Of registreer je om te kunnen reageren.