Home

Achtergrond 193 x bekeken

Suikerbietenareaal neemt licht toe naar 73.000 hectare

Het Nederlandse suikerbietenareaal wordt komend seizoen iets groter.

Dat zegt Gert Sikken, directeur agrarische zaken bij verwerker Suiker Unie. Uit de bietenzaadbestellingen blijkt dat voor 2009/2010 zaad is besteld voor zo’n 73.000 hectare. Vorig jaar was dat nog 72.000 hectare. "Dit is geheel conform mijn verwachting en wens", zegt Sikken hierover.

Emilia KWS is het meest bestelde ras. Het is tevens een nieuwkomer op de aanbevelende rassenlijst suikerbieten. "Het gebeurt vaker dat rassen met hoge scores meteen doorschieten naar de hoogste positie", weet Sikken. Emilia debuteert met een marktaandeel van ruim 20 procent. Omdat het ras voor meerdere grondsoorten is geschikt, heeft het een landelijke dekking.

Shakira staat met 17 procent op de tweede plaats. Daarna volgen Coyote, Piranha en Theresa KWS met alledrie een aandeel van 13 procent. De rest van de rassen heeft niet meer dan 10 procent dekking.

Hierbij valt op dat het rhizoctoniaresistent ras Piranha vooral in Gelderland, Limburg en zeker Oost-Brabant wordt geteeld. Zaad voor Theresa, dat resistent is tegen witte bietencysteaaltjes, gaat vooral naar het Zuidwesten.

Of registreer je om te kunnen reageren.