Home

Achtergrond 311 x bekeken 9 reacties

'Stop handelssubsidies EU-boeren'

Boeren uit ontwikkelingslanden moeten een eerlijke kans krijgen om voor de Europese markt te produceren.

Daarom moet er een einde komen aan Europese exportsubsidies en importheffingen. Dat heeft Peter van Dalen, lijsttrekker van de ChristenUnie bij de komende Europese verkiezingen, zaterdag gezegd op een congres. Het congres stelde de lijst en het programma definitief vast.

Het afschaffen van exportsubsidies en importheffingen is niet alleen goed voor boeren in arme landen, aldus Van Dalen; Nederland hoeft daardoor ook minder geld af te dragen aan Brussel. Overigens heeft de EU in wereldhandelsverband al aangegeven de exportsubsidies te stoppen in uiterlijk 2013.

In het verkiezingsprogramma breekt de ChristenUnie een lans voor regionalisering van de productie en "een zekere mate van zelfvoorzienendheid". De partij vindt de liberalisering te ver doorschieten en wil bijvoorbeeld een maximum aan het transport van levende dieren (500 kilometer of acht uur). Ook moet de afhankelijkheid van veevoerimport uit Zuid-Amerika verminderen.

Biologisch vlees moet goedkoper worden dan gangbaar geproduceerd vlees, omdat het dier- en milieuvriendelijker is, gezonder en minder landschapsvervuilend. Dat vindt het ledencongres van de ChristenUnie. Dat nam zaterdag een resolutie aan, waarin de Tweede Kamerfractie van de partij werd gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijkheden hiertoe. Het congres denkt aan een heffing op gangbaar vlees. Een deel van de opbrengst kan naar biologische veehouders gaan.

Administrator

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Gaatze

  Eerst willen ze de heffingen afschaffen, om ze vervolgens op gangbaar vlees te introduceren... CU weet ook niet wat ze wil...

 • no-profile-image

  Janzondervrees

  Omdat de boeren in Europa maar steeds via modulatie en andere financiele injecties via E.B.A (Everything But arms) aan de 40 M.O.L. (Meest Onderontwikkelde Landen) geld en goederen (van boeren) in die landen hebben gepompt. Gaat er nog iemand roepen dat dat handels subsidies zijn.
  Boeren hebben dat niet bedacht, dat is in het W.T.O verdrag, jaren geleden besloten. De boeren zijn toen bestolen door de olie- en chemische industrie. Het was een ruilmiddel. Zowel boeren in Europa als in de armste landen zijn toen minder gaan verdienen. .......
  Maar wat gebeurt er ??? Opkopers uit westerse landen kopen goedkoop producten uit arme landen, om ze hier in het westen met vette winst te verkopen. Resultaat: De rijke opkopers worden rijker. De boeren hier zitten met overschotten uit de arme landen, en die overproductie wordt weer als ontwikkelingshulp naar de arme landen
  gestuurd zodat de boeren daar weer tegen een overschotmarkt moeten werken. Boeren overal ter wereld arm, en de stinkerds met de geldbuidel worden rijker.

 • no-profile-image

  jos

  Ik wil hier niet de anarchist uithangen maar het probleem van onze huidege "democratie" is dat we een overschot aan ambtenaren, en in hun kielzog advocaten, hebben!!! Gevolg: zie bericht! Ambtenaar laat profballonnetje op en vervolgens springen de advocaten, van allerlei belangengroepringen, erbovenop. Resultaat: een helehoop kapitaal vernietiging ("loonkosten") en de honger is nog steeds niet de wereld uit! Moraal van mijn verhaal: als alle ambtenaren (J P Balkenende inclusief) en advocaten hun armen uit de mouwen steken dan is de volgende voedselkrisis geen enkel probleem. Maar zo als het nu gebeurt dan laten wij (boeren) ons voor hun karretje spannen! En betalen wij (boeren) het gelach van die ambtenaren en advocaten.

 • no-profile-image

  peter kremer

  Waarom moeten boeren uit 3de wereld landen hun produkten op de europese markt afzetten, hebben ze niet genoeg kopers bij hun in de buurt?

 • no-profile-image

  leve Darwins

  Zijn ze daar helemaal gvd van de pot gerukt !!!!! Gangbaar een heffing laten betalen aan biologiosch ????? CU zorgt voor honger op de wereld op deze manier en daar zou god niet blij mee zijn, denk ik !! Laten ze zich liever bezig houden met zaken die het vaticaan nu doet : kleine hitlertjes weer aannemen en hoe zit het eigenlijk met de kindermisbruik daar in de kerken ? Zijn die pedolielen al uit het het geloof gegooit of mogen ze ff biechten en klaar is kees........

 • no-profile-image

  melkveedouder

  Het is weer een hele hoop luchtfietserij bij de Christen Unie.

 • no-profile-image

  bij eerlijke prijs

  Ze krijgen al meer dan 40 jaar de kans, maar door burgeroorlogen en wereldvreemde dictators, blijven die landen arm. Geef niet de schuld aan de boeren in Europa, wij riepen altijd al dat de WTO, de arme landen niet zou helpen.
  De boeren in Europa weten al veel langer dat het gesleep met subsidies alleen maar in het voordeel is van de rijke handelaren. Zij hebben het geld en de macht. Boeren in Europa en de arme landen hebben niets te vertellen.

 • no-profile-image

  Frank

  Prima maar dan wel volgens dezelfde normen en welzijnseisen.

 • no-profile-image

  paul

  nou, in Zimbabwe worden alle blanke boeren eruit geknikkerd, en vinden ze het vreemd dat er hongersnood is.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.