Home

Achtergrond 681 x bekeken

Spuitmachine gereed voor eerste onkruidbestrijding

Akkerbouwer en loonwerker Jan van Heugten uit Luttelgeest controleert de luchtondersteuning van de spuitmachine.

Van Heugten maakt de machine klaar voor de bestrijding van onkruiden op een perceel tulpen. De bespuiting moet gebeuren vlak voordat de tulpen boven de grond komen. ”Dan kun je de onkruiden in toom houden zonder dat je schade veroorzaakt aan de bolplant”, aldus de teler uit de Noordoostpolder. Van Heugten teelt op 80 hectare grond. Foto Alex de Haan

René Keulen maakt op de valreep de erfverharding nog even in orde. Vandaag houden hij en zijn vrouw open dag op hun biologische melkveebedrijf in het Limburgse Sint Geertruid. Het is deels voorzien van een potstal, deels van roosters. Die zijn vier meter breed. Verder is er een drinkwatervoorziening met verwarming en een rondpompsysteem. Keulen melkt in een tweemaal zesstand visgraatstal. Foto Twan Wiermans

Ton Baltissen werkt aan de webcam op de ziekzoeker voor tulpen, gisteren tijdens de open dag van PPO in het Zuid-Hollandse Lisse. Foto Henk Bouwman

Ontwerper Hans van Knippenbergh van Christiaens Agro Systems (midden) legt de werking van de nieuwe automatische aspergesorteerder uit aan Limburgse telers. De nieuwe sorteerder heeft 29 uitgangen en is voorzien van een wasinrichting met verenkelaar. De winst zit volgens het bedrijf in de betere metingen van de asperges. Knippenbergh gaf een demonstratie met de vroege asperges uit de Limburgse teelt. Volgens hem wil het bedrijf met oplossingen telers ontzorgen.

Melkveehouder Jan Menkhorst (73) gooit zand van een deel van de graskuil af. Helemaal soepel gaat het nog niet; ook al is de laag zand niet dik, er zit nog wel een beetje vorst in. ”Dat maakt dat je bovenop de kuil nog goed warm kunt worden.” Menkhorst haalt iedere drie, vier dagen een stukje zand van de kuil af. Als hij daarmee klaar is, moet ook nog zand van de maiskuil af. Menkhorst boert in maatschap met zijn vrouw en zoon Herman (37). Ze hebben een melkveebedrijf met zeventig koeien. Foto Ruben Meijerink

Foto

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.