Home

Achtergrond 201 x bekeken

Spanning over wilde asperges in bufferzone Cyprus

"De situatie is erg explosief.'' Dit zei Nicos Kotziambashis uit het dorpje Mammari vandaag aan de rand van de bufferzone die sinds 1974 het internationaal erkende Cyprus van het Turkse-Cypriotische Noord-Cyprus scheidt.

De blauwhelmen van de Verenigde Naties staan in de ogen van Cypriotische aspergeliefhebbers onvoldoende toe dat de Cyprioten in de bufferzone wilde asperges plukken. Het wemelt er dankzij goede weersomstandigheden van deze groente. De spanning tussen de VN-macht en drommen aspergeplukkers neemt toe op het eiland.

Een bundeltje van de bijzondere asperges is niet alleen een lekkernij, maar kan op de markt momenteel 4 euro opleveren. "Dit is onaanvaardbaar en ik heb actie geëist'', aldus Kotziambashis die verwoordt wat de vele aspergeplukkers aan de rand van de bufferzone voelen.

Een woordvoerder van de VN beklemtoonde dat de blauwhelmen enkel hun taak uitvoeren. De plukkers mogen niet er niet zelf op uit. "Wanneer de asperge in de bufferzone wordt aangetroffen, dan moeten de vredeshandhavers toegang tot dat gebied reguleren'', aldus de woordvoerder van de vredesmacht.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.